Tízszer annyit beszéltek Clintonék emailjeiről, mint Trump pinafogdosásáról

külföld
2016 december 29., 11:34
comments 622

Ha netán átaludta az évet, és fogalma sincs, mivel foglalkozhattak az emberek 2016-ban, most eláruljuk:

az amerikai elnökválasztással.

Az Echelon Insight kétmilliárd (!) twitterüzenetet gyűjtött össze és elemzet idén, ezek

40 százaléka Donald Trumppal vagy Hillary Clintonnal foglalkozott, a többségüket pedig a választási kampány utolsó három hónapjában posztolták. Ennél is érdekesebb azonban a tweetek tartalmi megoszlása.

A témák toplistáját toronymagasan

  • a Wikileaksen kiszivárogtatott emailek vezetik 33 millió említéssel;
  • Clinton magánemailszervere előtt, amit 21,1 millió említéssel;
  • amit messze lemaradva Clinton Trump támogatóira tett "szánalmas" megjegyzése követ 6 millió említéssel.

Donald Trump legnagyobb botránya, a felvétel, amin nők zaklatásáról vall, a maga 5,2 millió említésével csupán az ötödik a listán. Vagyis csak a Demokrata Párt központjából kilopott emailekről és Clinton emailjeiről tízszer annyit beszéltek a Twitteren, mint Trump legsúlyosabb botrányáról.

Ez már önmagában is jelzi, hogy milyen tematizáló ereje volt az orosz titkosszolgálatoknak, mert az mostanra már bizonyos, hogy a Wikileaksen kiszivárogtatott emaileket az orosz titkosszolgálatoknak, az FSZB-nek és a katonai hírszerzésnek, a GRU-nak dolgozó hackerek szerezték meg. Nyilván nem ez az egyedüli oka Clinton vereségének és Trump győzelmének, de ha azt nézzük, hogy a kampány utolsó heteiben

szinte kizárólag Clinton botrányairól volt szó,

amihez hozzávesszük, hogy a legfrissebb elemzések szerint

a választást az utolsó pillanatban döntő szavazók döntötték el,

akkor már belátható, hogy ennek is volt hatása az amúgy rendkívül szoros eredményre. És a szorost nem az összes szavazatra értem, mert abban a tekintetben Clinton fölényesen, majd 3 millió szavazattal nyert. Trump győzelme az elektori kollégiumban pár tízezer wisconsini, michigani és pennsylvaniai szavazaton múlt csupán.

Az Echelon Insight részletes elemzését a Mediumon publikálta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.