Keménykedő technikatanárból Búbánatos Hörcsög Bácsi - mit jelent nekünk Kövér László bajuszának levágása?

DIVAT
2017 január 04., 14:26
comments 204

Az év legfontosabb híre az, hogy eltűnt Kövér László házelnök bajusza.

link Forrás

Kövér László fej-és arcszőrzete a politikus rendszerváltáskori feltűnésének idején még egyértelműen ideológiai gyökerűnek, sőt hagymájúnak volt mondható.

Ahhoz képest, hogy a frissen alakult mezőnyben ők voltak a legfiatalabbak, a fideszesek nem voltak sem lelkes-naiv balosok - mivel magukat balosoknak vallókat kellett éppen elzavarni, ez nem is csoda - sem hippik, sem lazák, a kinézetüket tekintve főleg nem.

Felnőttesen szigorú piaci liberális elveket valló, a Béna Kollégista és a Koravén Nyomulós stílusirányzatokat elegyítő csávókról volt szó pár csajjal, béna pulcsival, bálás zakóval, nevetséges inggel és idióta rövidnadrággal kiegészítve.

A búrahajú, zakós-pulóveres masszából egyetlen figura világított ki:

a magát punkos bátorsággal mélyen baloldali szociáldemokrataként definiáló, gondosan zsírosított, vállat csapkodó Waszlawik Gazember-es, Piramis-os hajkoronát viselő Kövér László.

Az Almabortól Tántorgó Népművelő Szakos Bőrpapucsos Rocker hajhoz elválaszthatatlanul hozzátartozott az alatta viselt jókora bajusz. Ilyen bajuszt akkoriban szakáll nélkül csak a Szkíta Jézust magyar hercegnek tartó szerepjátékos-szélsőjobbos sültbolondok és válogatott focisták viseltek, így Kövér szőrgesztusa kifejezetten ironikusnak számított. (Emiatt némileg meglepetés, hogy manapság nem kókuszolajjal ápolt Batthyány-szakállat és csuklótól nyakig tartó macska- valamint lajhártetkókat visel.)

link Forrás

Kövér nemcsak stílusdiktátor volt, hanem ezzel összefüggésben politikai látnok is. A Fidesz akkoriban ugyanis attól szenvedett, hogy szinte tök ugyanazt gondolták a politikáról, mint az SZDSZ, a kéretlen nagybácsi, aki egyre jobban idegesítette őket, mert az SZDSZ-esek nemcsak ugyanazt szajkózták, de képesek voltak idegen nyelven is megszólalni, ezért a külföldi újságírók állandóan őket kérdezgették.

Ha jól megfigyeljük, Kövér akkori arcszőrzete olyan volt, mint egy fejreállított, szakállas SZDSZ-es szociológusé, ahol Kövér hajának Kis János szakálla felel meg, a bajuszának meg a jellegzetesen bozontos SZDSZ-szemöldök.

Egy meg nem erősített anekdota szerint a mai irracionális szembenállás egyik oka éppen az volt, hogy Kövér László 1988 őszén egyszer kézen állt a Bibó Szakollégium tornatermében, amikor belépett a rövidlátó Soros György és "Jancsikám, a fotók alapján azt hittem, sokkal magasabb vagy!" kiáltással letérdelt, és tévedésből megölelte Kövér fejét.

Kövér "Hajas" László tehát a stílusok és szubkultúrák bátor keverésével, ellenkulturális hevületből alakította ki a csak rá jellemző csöves-hippi-baloldali szocdem-anarcho-szindikalista-turánista politikai szőrképletet.

Csakhogy a szőr alatt változni kezdett az ember. Pár év, és a Fidesz már nem volt liberális, Kövér pedig egyre kevesebbet emlegette a szocdem vérét, viszont egyre több politikai és közjogi funkciót kapott.

A vállat csapkodó csöveshaj eleve konfliktusba került a kötelezően hordandó öltönyökel, így hősünk azt a megoldást választotta, hogy a bajusz meghagyása, sőt méginkább fókuszba állítás mellett rövidebbre vágatta a haját. Az aktív kortárs politikafogyasztók nagy része már így ismerte meg.

Maga Kövér azzal indokolta a kurtítást, hogy megfogadta, ha sikerül győzmiük 2010-ben, levágatja a haját. De ez iszerintem nkább csak a külvilágnak szánt magyarázat lehetett, hiszten a győzelem szőrmágia nélkül is tuti biztos volt.

Kövér László házelnök beszédet mond az Országgyűlés 1956-2016 – Tele volt halottakkal a tér... címmel megrendezett ünnepi ülésén az Országházban 2016. október 25-én (Fotó: Kovács Tamás / MTI)
photo_camera Kövér László házelnök beszédet mond az Országgyűlés 1956-2016 – Tele volt halottakkal a tér... címmel megrendezett ünnepi ülésén az Országházban 2016. október 25-én (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Az idő előrehaladtával Kövér egyre inkább belecsúszott a Kedélybeteg Technikatanár szerepébe, különösen a 2010-es ismételt hatalomrakerülés és a házelnöki kinevezése után. Milyen is egy technikatanár? Az igazi tanári hierarchiában elfoglalt jelentéktelen szerepe miatt folyamatosan túlkompenzáló, gyakran komolykodó, az asztalt vonalzóval csakodó figura, amit

a Bajusz megőszülésekor Kövér kiegészített az idős Vörösmarty Mihályra jellemző világvége-pesszimizmussal is.

Miközben Kövér politikailag és általában szellemileg közeledni kezdett a bajsza segítségével a nyolcvanas években még kigúnyolt ősmagyaristákhoz, a fejformája a rövidülő haja miatt egyre gömbölyűbb, egyre menyétszerűbb lett, ami világos utalás a szteyppei szkíta-magyarok mogyorófejű, menyétféle totemállatára, a hermelinre. A belső és a külső ismét egyensúlyba került.

Éppen ezért akkora meglepetés most a radikális dizájnváltás, legyen szó akár passzív áldozatként elszenvedett bajuszrablásról, akár tudatos bajuszeltávolításról.

De milyen lett a csupaszképű Kövér?

A legtöbb embert vonásait meglágyítja, ha megszabadul a megszokott bajuszáról-szakállától. Kövér Lászlóval azonban az ellenkezője történt. Az új, sima bőrarcot még dacosabb szájtartással ellensúlyozza, amit csak kiemel, hogy bajusz nélkül sokkal hangsúlyosabbak lettek az eddig szinte észre sem vehető pofazacskói.

Az egyetlen jatagánsuhintással kivágott pengeszáj most már úgy uralja az arcát, mint Tudjukkik a világgazdaságot.

Zavarbejtő ugyanakkor, hogy a zacskók miatt egyszerre csak elkezdett hasonlítani Gulyás Mártonra is. Kizártnak tartom ugyanakkor, hogy ez valamilyen radikális ellenzéki fordulat előkészítése lenne.

A Sztyeppei Menyétből Öltönyös Hörcsög lett, ha úgy tetszik. Hörcsög, vagyis dacos, kőkemény, a végsőkig kitartó ádáz ellenfél, aki nem haboz nekirontani a sokkal nagyobb testméretű támadóknak sem. Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy Kövér bajuszlenyírása olyasmi, mint amikor Robert de Niro-Travis Bickle taxisofőrje bekeményített és irokéz frizurát vágott magának az addigi jófiús helyett.

photo_camera Ez is csak egy proto-kövéri fordulat volt!

Hősünk ezzel a borotvagesztussal fújta meg a harci kürtöt. Érzi, hogy közel a Leszámolás és Megítéltetés Napja, az Illiberális Armageddon, a Hómagyarok és a Gyanús Színű és Vallású Népvándorlók csatája, amikor úgyis akkora pokoltűz lesz, hogy minden szőr lepörkölődne az ember arcáról.

Érdekes megfigyelni ennek a fényében, hogy Kövér mennyivel keményebben néz sima, mint szőrös arccal!

Bármennyire hatásos is, Kövér László jelenlegi kinézete nyilvánvalóan átmeneti. Hatásos ugyan, de mint az eddig elemzésből is nyilvánvaló, közel sem olyan egyedi, mint eddig volt. Egy ilyen férfidíva, mint ő, azonban nem fog belesimulni a tömegbe. Az én tippem az, hogy 2017. szilveszteréig le fogja nyírni a szemöldökét és csíkokat vágat a hajába.

Ha ez megtörténik, akkor Hadúr és Szarvas Anya irgalmazzanak mindannyiuknak!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.