Egy kutatás szerint a patkányok úgy csajoznak, mint az emberek

ÁLLAT
2017 január 06., 18:59

Úgy tűnik, nem is járunk olyan messze a valóságtól, amikor egy közismerten erőszakos és nőkkel durva férfit kissé közönségesen patkánynak nevezünk, derül ki egy friss kutatásból, amiben az aranyos rágcsálók párválasztási szokásait vizsgálták.

Néhány kutatónak az volt az elmélete, hogy amelyik hím patkánynak nehéz gyerekkora volt, annak felnőttkorában ez előnyére válik, amikor csajozni akar. Ezzel szemben azok a patkányok, akiknek kiegyensúlyozott, szerető családban nevelkedtek, hátrányba kerülnek.

Hogy megtudják, mi az igazság, a kísérleti patkányokat három csoportra osztották:

  1. Nőstényekre,
  2. hímekre, akiknek stresszes körülmények között nőttek fel
  3. és hímekre, akik nem.

Azt, hogy a patkányok egyik csoportja stresszes legyen, beavatkozással érték el. A patkányokat párosával nevelték, ketrecben, és míg a hármas csoport patkányai mindvégig ugyanazzal a másik patkánnyal együtt laktak, a kettes példány lakótársait folyamatosan cserélték.

A sűrű szobatárs-cserének kitett példányokon azt vették észre, hogy vagy nagyon dominánsak (erőszakosak), vagy nagyon szubmisszívek (alárendeltek) lettek a többiekkel szemben.

Ezután összeengedték az összes patkányt és megnézték, a tüzelő nőstények melyik csoportból választanak szívesebben maguknak társat.

Az eredmény senkit nem lepett meg, aki látott már kocsmai balhézás után eredményesen csajozó ittas férfiakat. A nőstények a domináns és stresszes patkányokat részesítették előnyben, akiket a nem stresszes patkányok követtek népszerűségben. A stresszes életet élő, de szubmisszív, visszahúzódó patkányokra szinte oda viszont oda se bagóztak a nőstények.

A nőstények kiszúrják a domináns patkányokat és azt is megérzik, melyiküknek volt nehéz gyerekkora

– állítja a kutatás egyik szerzője, Nicole Cameron, a Binghamton Egyetem doktora. A sérült, mégis domináns hímek azért olyan vonzóak a nőstények számára, mert ez azt üzeni:

a hím annak ellenére is erős maradt, hogy nehézségeken ment keresztül.

A kutatók szerint a patkányokon elvégzett kísérlettel egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megértsék, mi játszódik le hasonló esetben például az emberek fejében. Úgy gondolják, hogy valami nagyon hasonló. (Inverse)