Most sem engedi ki a sátorból a menekülteket Magyarország

migráció
2017 január 10., 13:26
comments 379

A Magyar Helsinki Bizottság Székely László ombudsmanhoz fordult, mert a körmendi táborban embertelen körülmények között tartják a menedékkérőket. A civil szervezet szerint embertelenek a körülmények.

A körmendi táborban sátorban tartják az embereket, amelyeket fatüzelésű kályhák lennének hivatottak melegíteni, de számos riport szólt már arról, hogy ezek alig érnek valamit, és most különösen hideg van. Világítás sincs rendesen. Összesen 20-30 ember fázik a sötétben Körmenden.

Miközben az ország jobb körülményeket biztosítani képes táboraiban (például Körmendhez legközelebb Vámosszabadiban) van még hely, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) nevű magyar kormányzati intézmény nem viszi át a sátrakból a Körmenden tengődőket.

photo_camera Sátor a körmendi táborban. A fotó még melegebb időben készült.

Civil szervezetek ezért felajánlották, hogy maguk gondoksodnának az elhelyezésükről, és a távozás lehetőségét az összes menekült kérte már hivatalosan is. A BMH azonban mindennyiuk kérelmét elutasította.

A Helsinki Bizottság azt várja az ombudsmantól, hogy járjon közbe, hogy egyetlen embert se tarthasson Magyarország ilyen körülmények között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.