Obama búcsúbeszéde: "Igen, megcsináltuk!"

külföld
2017 január 11., 06:40
comments 103
Bilgin Sasmaz / Anadolu Agency
photo_camera Bilgin Sasmaz / Anadolu Agency

Az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben

- mondta utolsó elnöki beszédben Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől, ahol üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadták Obamát. "Igen, megcsináltuk" - idéezte fel kampányának jelmondatát.

A nagyjából 45 perces, érzelmes beszédben köszönetet mondott választóinak és támogatóinak az elmúlt nyolc évért.

"Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem"

- mondta.

"Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra." Obama egységre buzdította az amerikaiakat, "bármilyen különbségek legyenek is közöttünk". Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, szerinte a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni. Az ezzel kapcsolatos törvények szükségesek, de önmagukban nem elegendőek. "A szíveket kell megváltoztatni" - mondta a távozó elnök.

Bilgin Sasmaz / Anadolu Agency
photo_camera Bilgin Sasmaz / Anadolu Agency

Obama szerint nemcsak a feketék, hanem minden kisebbség "megérdemli az egyenlőség tiszteletét, amelyet alapító atyáink is vallottak". Elutasítja az amerikai muszlimok hátrányos megkülönböztetését.

Beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket: a munkahelyteremtést, az autóipar megmentését, az egészségbiztosítást, az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását, Oszama bin Laden likvidálását.

link Forrás

Minden bizonnyal Donald Trumpra utalt, amikor azt mondta:

a haladás gyakran egy visszalépéssel valósul meg.

Elsimerte, hogy "az utóbbi években elért fejlődés ellenére a gazdaság még mindig nem növekszik annyira, hogy a középosztály gyarapodhasson."

Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett.

"Addig soha nem értesz meg valakit, amíg nem nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből"

- idézte Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, és azt ígérte, hogy ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd. "Igen, megtehetjük" - idézte első kampányának győztes jelszavát. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.