Trump: Ha Putyin kedveli Trumpot, az előny, nem teher

külföld
2017 január 11., 16:36
comments 365

Megválasztása óta először tartott sajtótájékoztatót Donald Trump, az Egyesült Államok leendő elnöke.

A tájékoztatót óriási érdeklődés követte, miután egy nappal korábban hozta nyilvánosságra a CNN és a Buzzfeed azt a titkosszolgálati jelentést, ami szerint Oroszország kapcsolatban állt a Trump-csapattal. A jelentésben foglalt állításokat eddig hivatalosan nem erősítették meg, a tartalmáról itt lehet olvasni.

AFP PHOTO / DON EMMERT
photo_camera AFP-fotó

Trump természetesen ezzel a sztorival kezdte, illetve azzal, hogy régen naponta adott sajtótájékoztatókat, de aztán abbahagyta, mert annyira sok volt a pontatlan hír. Megköszönte azoknak a hírszolgáltatóknak, amelyek nem vették át a tegnapi jelentést. A megválasztrott elnök szerint a jelentés nonszensz, és talán hírszerző ügynökségek szivárogtatták.

Trump fake news-nak nevezte az ügyet.

Majd arról beszélt, hogy gazdasági szempontból nagyon aktív volt az elmúlt pár hétben, több autógyártóval is megállapodott „nagy-nagy” gyárak építéséről: a Ford például nem Mexikóban, hanem Michiganban fog terjeszkedni.

Gyorsan ugrált a témák között: az autógyárak éltetése után beszólt a gyógyszergyáraknak, amelyek szerinte „gyilkosságokat is megúsztak”, és rengeteg lobbistájuk, nagy hatalmuk van (itt lehet látni, hogyan reagált a tőzsde erre a pár mondatra), majd említette az F-35-ös gépek programját, hogy „a tábornokok tudják, nagy dolgokat fogunk csinálni”, utána arról beszélt, hogy találkozott Jack Mával, majd leszögezte, hogy ő lesz a legnagyobb munkahelyteremtő, akit az Úr valaha megteremtett.

link Forrás

Az első újságírói kérdések a hírszerzési jelentésről érkeztek: Trump újra elmondta, hogy nem lett vona szabad megjelentetni ilyen híreket, az egész ügyet ellenzéki, beteg emberek egy csoportja fabrikálta, szégyenletes, hogy ilyesmi megtörténhet.

A választási hackeléssel kapcsolatban azt elismerte, hogy Oroszország betörhetett egyes amerikai szerverekre, de szerinte ez nem rendkívüli eset, hiszen rendszeresen hackelik meg az Egyesült Államok ilyen-olyan szervereit, de máskor nincs ekkora ügy belőle. Legutóbb 22 millió ember adatait lopta el valaki, valószínűleg Kína, de senki sem foglalkozott vele.

A következő kérdések is mind Oroszországról és Putyinról szóltak. Trump korábbi önmagához képest meglehetősen visszafogott és összeszedett volt. Elmondta, hogy tiszteletben tartja Putyinék reakcióját a kampányhekkelési vádra, és tiszteletre méltónak tartja a gesztust, hogy közleményben reagáltak. (Putyinék reakciója: kamu, blöf, hazugság.)

Arról is kérdezték, hogy elfogadja-e azt a tényt, hogy maga Putyin akarta megválasztatatni őt elnöknek? Erre azt válaszolta, hogy ha Putyin kedveli őt, az előny, nem teher, mivel jelenleg szörnyű kapcsolatuk van Oroszországgal.

„Komolyan azt gondolják, hogy Hillary keményebb lett volna Putyinnal, mint én? Bárki tényleg elhiszi ezt?”

– kérdezett vissza Trump.

Elmondta azt is, hogy nincsenek ügyei Oroszországgal, se hitelek, se függőben lévő üzletek. (Ilyen állítások is voltak abban a titkosszolgálati jelentésben, amelyeket tegnap hozott nyilvánosságra a CNN.)

Sőt, a megválasztott elnök elmesélte, hogy egy barátja, egy „nagyszerű fickó” nemrég fölajánlott neki egy kétmilliárd dolláros üzletet Dubajban, de inkább nemet mondott rá, pedig nem kellett volna, nem lett volna összeférhetetlen az elnökséggel. Elmondta azt is, hogy nem fogja nyilvánosságra hozni az adóbevallását, ami szerinte eleve csak az újságírókat érdekli.

Majd Trump ügyvédje lépett a mikrofonhoz, és részletesen ismertette, hogy a leendő elnök a fiaira íratta át minden cégének irányítási jogát. Az ügyvéd kifejtette, hogy álláspontjuk szerint nem lenne törvényellenes, ha Trump megtartaná az irányítást cégei felett, de inkább mégis „teljesen leválasztja magát” a családi üzletről.

A hosszas előadás után ismét Trump állt a mikrofonhoz, akit ekkor a leendő kormányában felmerülő rengeteg összeférhetetlenségi ügyről kérdeztek. Szerinte az eddigi meghallgatások brilliánsak voltak, és minden idők egyik legjobb kabinetjét állították össze.

Kérdezték az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszerről is, aminek visszavonását Trump már kampányában megígérte. Arról kérdezték, hogy milyen biztosítási rendszer lesz helyette. Trump szerint olyan terveket tesznek majd le, hogy azoktól mindenki el fog ájulni. Ez „bonyolult cucc”, de akár majd egy nap alatt benyújtják az új tervet, és bezúzzák az Obamacare-t. Részletek erről nem derültek ki.

Bejelentette azt is, hogy durván meg fogják adóztatni azokat a vállalatokat, amelyek elhagynák az Egyesült Államokat.

Kisebb botrány akkor tört ki, amikor a CNN újságírója szeretett volna kérdezni Trumptól, de Trump nem volt hajlandó fogadni a kérdést. Kijelentette, hogy kamuhírekkel nem foglalkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.