A tádzsikisztáni elnök a saját fiát nevezte ki a főváros polgármesterének

külföld
2017 január 13., 10:11
comments 128

A legidősebb fiát nevezte ki a főváros, Dusanbe polgármesterének Emomali Rahmon, Tádzsikisztán elnöke – közölte a helyi média az elnöki hivatal közleménye alapján.

A 29 éves Rusztami Emomali 2015 januárja óta az elnöki hivatal korrupcióellenes ügynökségét vezette. Előtte a tádzsikisztáni vámhatóság vezetője volt, és ő a tádzsikisztáni labdarúgó-szövetség elnöke is.

A közép-ázsiai országot 1992 óra irányító elnököt és a családját személyi kultusz övezi Tádzsikisztánban. Nem példa nélküli, hogy az elnök valamelyik családtagját nevezi ki egy vezető beosztásba. A legidősebb lánya, Ozoda Rahmon tavalyig külügyminiszter-helyettes volt, majd az elnök kabinetfőnökévé nevezte ki.

photo_camera Emomali Rahmon (Fotó: Alexei Druzhinin / RIA Novosti)

2016-ban a tádzsikisztáni választópolgárok népszavazáson hagyták jóvá azt az alkotmánymódosítást, ami lehetővé teszi, hogy Emomali Rahmon korlátlan alkalommal indulhasson az elnökválasztáson, és így akár élete végéig államfő maradhasson. Ezzel egy időben 35-ről 30 évre szállították le az elnökjelöltség alsó korhatárát, ami feltehetően azt hivatott előkészíteni, hogy szükség esetén Rusztami Emomali vehesse át az elnöki posztot az apjától.

A legutóbbi elnökválasztáson az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői megállapították, hogy a választópolgároknak nem volt tényleges választási lehetőségük. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.