A Fidesz nagyon nem akarja, hogy szigorodjon a képviselői vagyonnyilatkozatok rendszere

POLITIKA
2017 január 16., 16:57
comments 114

Pontosan lehet tudni, hogy a jelenlegi politikusi vagyonnyilatkozati rendszer egy vicc, elég csak átfutni témában született cikkeinket, hogy lehessen látni, a politikusok kedvükre tölthetik ki a nyilatkozatokat, és akkor sem történik semmi, ha végül valaki hazugságon kapja őket. De a vagyonnyilatkozatok működéséről részletesen is írtunk.

A Magyar Nemzet ír most arról, hogy az LMP ötpárti egyeztetést kezdeményezett a vagyonnyilatkozati rendszer reformjáról, ami hétfő délelőtt le is zajlott, Szél Bernadett társelnök a találkozó után arról beszélt, hogy támogatókat gyűjtenek ötletükhöz, hogy a politikusok vagyoni helyzetét a jövőben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizze. Az ÁSZ a tervek alapján közhiteles nyilvántartások alapján vizsgálná, milyen tulajdonokkal rendelkeznek a politikusok, és miből telhetett nekik arra. Ezzel párhuzamosan vége lenne annak a bohózatnak, hogy a politikus maga tölti ki a vagyonnyilatkozatát.

A Fidesz viszont elzárkózik mindettől. Az egyeztetésen részt vett fideszes képviselő, Vas Imre azt mondta, hogy a magyar vagyonnyilatkozati rendszer az egyik legszigorúbb Európában. Szerinte hiba, hogy az LMP az ÁSZ-ra bízná a feladatot, hiszen az intézmények más a feladata, addig a Parlamentnek van ilyesmire kitalált bizottsága.

Az ellenzéki pártok támogatták az LMP szigorítási ötletét, sőt, a Jobbik azt szeretné elérni, ha nem csak a politikusoknak, hanem hozzátartozóiknak is nyilvános lenne a vagyoni helyzete.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.