A koszovói elnök szerint Szerbia a krími orosz példa alapján foglalna el egy területet az országukból

külföld
2017 január 16., 18:27
comments 158

Szerbia és Koszovó közötti viszony az apró állam létrejötte óta feszült volt (már amennyire feszült lehet, tekintve, hogy Belgrád el sem ismeri Koszovó létezését).

Az ország elnöke, Hashim Thaci hétfőn a Reutersnek adott interjút, és ebben arról beszélt, hogy szerintük Szerbia arra készül, hogy elfoglalja Koszovó északi részét, pont azokkal a módszerekkel, ahogy Oroszország szállta meg és foglalta el a Krímet 2014-ben.

A hétvégén komoly botrány tört ki amiatt, hogy a koszovói biztonsági erők szombaton megállítottak egy szerb nemzeti színekkel kifestett, az oldalán "Koszovó az Szerbia" felirattal ellátott vonatot a határnál. Annál a határnál, aminek létjogosultságát Szerbia nem ismeri el, éppen ezért a szerbek szerint jogtalanul tartóztatták fel a vonatukat. Vasárnap Tomislav Nikolic szerb elnök arról beszélt, hogy a koszovói cselekedet azt mutatja, hogy háborút akarnak Belgráddal.

A provokátorvonat még Belgrádban (OLIVER BUNIC / AFP)
photo_camera A provokátorvonat még Belgrádban (OLIVER BUNIC / AFP)

A koszovói elnök szerint a vonattal provokálni akarták a koszovói lakosokat, hogy ezzel teremtsenek alapot egy katonai beavatkozásra, majd az északi területek elcsatolására. Az északi területen mintegy ötvenezer szerb élhet, akik a mai napig nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

A vonatot a koszovói elnök elmondása alapján Oroszország ajándékozta a szerbeknek.

Nikolic vasárnap arról is beszélt, hogy akár szerb katonákat is küldhetnek Koszovóba.

A koszovói elnök szerint viszont bármiféle beavatkozási kísérlet a szerb féltől láncreakciót indíthat el az egész Nyugat-Balkánon.

Jelenleg mind Szerbia, mind Koszovó szeretne az Európai Unióhoz csatlakozni, és a csatlakozás feltételei között szerepel az is, hogy rendezzék egymással a kapcsolatukat. Ugyanakkor Belgrád folyamatosan megakadályozza, hogy Pristina csatlakozhasson nemzetközi szervezetekhez.

A két ország közötti kapcsolatok pár hete lettek ismét nagyon feszültek, amikor a korábbi koszovói miniszterelnököt, Ramush Haradinajt letartóztatták Párizsban, egy szerb elfogatóparancs nyomán. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.