A szenegáli hadsereg bevonult Gambiába

külföld
2017 január 19., 19:06
comments 183

Szenegáli katonák lépték át a gambiai határt csütörtökön, hogy biztosítsák a hatalomátadást a decemberi gambiai választások eredményének megfelelően. Amúgy viszonylag könnyen megtalálhatták az országot, a határok ugyanis így néznek ki:

Azaz Szenegál gyakorlatilag körbeöleli a sokkal kisebb Gambiát. De mozgósított Nigéria is, amely hadihajót küldött a gambiai partokhoz.

A gambiai elnök, Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh, aki több mint húsz éve egy puccsal került hatalomra, és korábban arról beszélt, hogy egymilliárd évig szeretné uralni az országot, elvesztette a legutóbbi elnökválasztást. Ugyan először arról beszélt mindenki meglepetésére, hogy átadja a hatalmat, de aztán, miután konzultált Istennel, meggondolta magát. Mivel a hadsereg lojális hozzá, ezért egyre mélyebb a politikai válság az országban.

Yahya Jammeh - Fotó: AFP/Simon Maina
photo_camera Yahya Jammeh - Fotó: AFP/Simon Maina

Az elnök mandátuma szerda éjjel lejárt, közben Gambia szenegáli nagykövetségén már be is iktatták törvényes utódját, Adam Barrowt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.