Matolcsy György exfelesége Matolcsy György strómanja volt

bűnügy
2017 január 19., 15:01
comments 142

Matolcsy György közpénzügyekhez való gátlástalan viszonyulása nem a második Orbán-kormánnyal indult: most egy egy-másfél évtizedes történetet vett elő a Magyar Narancs. A történet lényege az, hogy

Matolcsy saját feleségét, László (majd Matolcsy) Gyöngyit használta strómanként egy olyan céghez, amiből egy csomó pénzt vett ki.

A Növekedéskutató Kft.-t most már Mém Kft-nek hívják, de 1997-ben még Privatizációs Kutató Kft.-ként indult; az induló tőkét 90 százalékban egy állami alapítvány, az Állami Vagyonügynökség Tulajdon Alapítványa (TA) adta, a maradék tulajdonrészen az alapítvány vezetői, Matolcsy György, Kopátsy Sándor és Horváthné Harczi Marianna osztoztak.

Mellékszál, de arról is nevezetes egyébként a cég, hogy ez adta ki az évezred grafikonját:

photo_camera A grafikon Matolcsy György Iránytű – Magyarország mozgástere bővül című, 1998-as, a Növekedéskutató által kiadott esszéjéből van.

Amikor Matolcsy miniszter lett 2000-ben, a cég 75 százalékát megvásárolta felesége, László (később Matolcsy) Gyöngyi. Összesen 30 millió forintot fizetett érte, ami annyira nem sok pénz, 1999-ben már százmilliót súroló árbevétele volt a cégnek, később, Matolcsy minisztersége alatt pedig még jobban beindult, 2002-re már százmilliós saját tőkéje lett. (Bár a céges beszámolókból nem tudni, hogy honnan volt bevétele a Növekedéskutatónak, de tény, hogy a 2002-es kormányváltás után drasztikusan visszaestek a cég bevételei, pedig Matolcsy nem lett kevésbé zseniális szakember.)

De ami igazán érdekes ebben, az az, amit a Magyar Narancs Matolcsy házaspár 2004-es házassági szerződésében talált meg:

„Feleség elismeri, hogy a cégnyilvántartás szerint tulajdonát képező üzletrész ténylegesen a társaságot alapító férj tulajdonát és különvagyonát képezi”

– ami nem más, mint egy közhiteles bizonyítéka annak, hogy Matolcsy György strómanként használja saját feleségét, miközben miniszter volt. Ráadásul az, hogy valami valakinek nevére van íratva, de "ténylegesen" valaki más "különvagyona", nemlétező jogi kategória.

Persze ez már nem számít, hiszen bármennyire is fel kellene merülnie büntetőjogi kérdéseknek, mára az egész ügy elévült.

Tavaly márciustól Matolcsy Máté Huba, Matolcsy György fia és Matolcsy Ádám öccse viszi a most már Mém Kft néven futó céget. Tavaly az is kiderült, hogy Matolcsy György válik Matolcsy Gyöngyitől, új szeretőjének, Vajda Zitának számos remek lehetőséget intézett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.