Mexikó átadta Amerikának legveszélyesebb bűnözőjét

külföld
2017 január 20., 07:10
comments 33

Váratlan ajándékot kapott Mexikótól a pénteken amerikai elnökké beiktatandó Donald Trump: váratlanul kiadták Amerikának Joaquín „El Chapo” Guzmánt, minden drogkereskedő legnagyobbikát.

El Chapo Guzmán még Mexikóban, közvetlenül Amerikába szállítása előtt. AFP PHOTO / Mexican Interior Ministry
photo_camera El Chapo Guzmán még Mexikóban, közvetlenül Amerikába szállítása előtt. AFP PHOTO / Mexican Interior Ministry

Guzmán csütörtök éjjel már meg is érkezett az országba, és a tervek szerint pénteken New Yorkban már bíróság is elé áll. Guzmánt Amerikában legalább hat különböző bűncselekménnyle vádolják, többek közt pénzmosással, kábítószerkereskedelemmel, emberrablással és gyilkossággal.

Az 59 éves Guzmán évtizedeken át volt a világ egyik legrettegettebb bűnözője. Hatalma csúcsán Mexikó legerősebb akkor drogkartelljét, a Sinaloa kartellt vezette. Heroinnal, kokainnal és metamfetaminnal is kereskedett, és ő volt több mint 100 000 halálos áldozatot szedő mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplője.

A mexikói hatóságok többször is letartóztatták, de mindig sikerült megszöknie - valószínűleg korrupt rendőrök és börtönőrök segítségével. Most a mexikói főügyészség azt állítja, Guzmán kiadatatásának nincs köze ahhoz, hogy Trumpot pont pénteken iktatják be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.