Szijjártó Péter a könnyeivel küszködve számolt be az olaszországi busztragédiáról

baleset
2017 január 21., 09:18
comments 445

A külügyminiszter szombat délelőtt megrendülve állt kamerák elé, hogy beszámoljon az olaszországi busztragédia körülményeiről és a minisztérium ezzel kapcsolatos intézkedéseiről. Szijjártó Péter elmondta, hogy a diákok az egyik budapesti gimnázium hagyományos, franciaországi sítáborából tartottak haza. Kitér arra is, hogy ellentétes információk vannak aról, hányan tartózkodtak a buszon, valószínűleg többen utaztak rajta, mint ahányan a hivatalos utaslistán szerepeltek. Ezzel kapcsolatban nem zárta ki, hogy később vizsgálat indul az ügyben, de ennek részleteibe nem ment bele, mert most azt tartja a legfontosabbnak, hogy a külügy mindenkinek segítséget nyújtson.

Fotó: MTI/Marjai János
photo_camera Fotó: MTI/Marjai János

A miniszter a baleset körülményeiről elmondta, hogy nem sokkal éjfél előtt a sofőr elvesztette az uralmát a gépjármű fölött, ami viszonylag hosszan csúszott, majd nekiütközött a felüljáró egyik pillérének. Ezután tűz ütött ki a buszon, ami gyorsan terjedt, és az utastér teljesen megtelt füsttel. Azt egyelőre nem tudják megmondani, pontosan mi okozta a tragédiát, de az olasz rendőrség közölte, hogy féknyomot nem találtak a helyszínen.

Az olasz rendőrség közleménye szerint a balesetben 16-an haltak meg. A sérültek közül egy utast mesterséges kómáben tartanak, ő életveszélyben van, rajta kívül még két nagyon súlyos sérültet, 10 súlyos sérültet és 13 könnyű sérültet ápolnak kórházban. Szijjártó elmondta, hogy 12-en rendeben vannak, őket a veronai polgármester közbenjárására egy szállodába szállították. Pszichológust is rendeltek hozzájuk. fotó: MTI/Marjai JánosSzijjártó Péter beszélt arról is, hogy a kormány a túlélők hazatérsének és a szülők kinti tartózkodásának minden költségét állja. Valamint a holttestek hazahozását is a kormány fizeti. Elmondta, hogy tájékoztatják a szülőket arról, hogy a gyerekük a jól lévők vagy a kórházban ápoltak között van-e.

A milánói főkonzul már hajnalban a helyszínen volt, két további konzult küldtek Budapestről a helyszínre, valamint a római konzul is a helyszníre tart. A közigazgatási államtitkár holnap utazik a helyszínre, hogy elintézze a holttestek azonosítását és a halotti anyakönyvi kivonatok kiadását. A miniszter beszámolt arról is, hogy Olaszország miniszterelnöke a részvétét nyilvánította.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.