Csak azért, mert nem működnek, Theresa May bizalma még nem ingott meg a brit atomfegyverekben

külföld
2017 január 22., 13:08
comments 125

Totális kudarcba fulladt Nagy-Britannia legutóbbi atomrakéta-kísérlete. A most nyilvánosságra került részletek szerint 2016 júniusában az HMS Vengeance fedélzetéről lőttek ki egy Trident II D5-ös rakétát Florida partjainál.

A terv szerint a rakétának 9000 kilométer megétele után Afrika nyugati partjainál kellett volna a vízbe csapódnia. De kilövése után a rakéta

pont az ellenkező irányba, az amerikai partok felé indult.

A kudarc oka továbbra is szigorúan titkos, de a tesztről beszámoló Sunday Timesnak nyilatkozó tengerészeti források szerint a víz alatti kilövés után, repülés közben hibásodhatott meg a rakéta.

És a sztoriban még nem is az a legkellemetlenebb, hogy a kísérlet kudarcot vallott. Az igazán nagy kérdés, hogy kik tudhattak annak idején a sikertelen kísérletről, ami után pár héttel sorsdöntő szavazást tartottak a brit parlamentben az atomarzenál fenntartásáról. A mezei képviselőket biztosan nem tájékoztatták erről, így ők a kudarcról mit sem tudva szavazták meg nagy többséggel a kormány javaslatát.

A kérdés most az, hogy a kormány tagjai, például az akkor még csak belügyminiszter Theresa May tisztában voltak-e a történtekkel. Erre a kérdésre May egyelőre nem volt hajlandó válaszolni. Egy egyszerű igen vagy nem válasz helyett arról beszélt, hogy a kudarc ellenére is töretlen a bizalma a brit atomarzenálban.

Kérdéseket vet fel a védelmi minisztérium kommunikációja is. Ez a sikeres tesztek után rendre videókkal és felvételekkel jelentkezik, bizonyítván a brit hadsereg csapásmérő képességét. A tavaly júniusi tesztről viszont hallgattak. Most is csak annyit közöltek, hogy a személyzet és a hajó szempontjából sikeres volt a kísérlet. Amit érthetünk akár úgy is, hogy a rakéta meghibásodását végső soron nem tagadták. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.