Máris feljelentik Trumpot, amiért a cégei alkotmányellenesen, külföldi kormányoktól fogadnak el pénzt

külföld
2017 január 23., 12:46
comments 184

Az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányában az szerepel, hogy a hivatalban lévő elnök külföldről semmilyen javadalmazást nem fogadhat el. A korábbi amerikai elnökök így mindig likvid pénzzé tették, és egy olyan alapkezelőre bízták a vagyonukat, aminek a tevékenységére nem láthattak rá.

Ehhez képest a New York-i milliárdosból lett republikánus elnökhöz és a családjához köthető hatalmas, teljesen átláthatatlanul, viszont bizonyítottan rengeteg külföldi hitellel finanszírozott cégbirodalom rengeteg lehetőséget biztosít arra, hogy Donald Trumpnak és fiainak jövedelmet biztosítsanak külföldiek. (Trump cégei egyébként legalább 650 millió dollár adósságot halmoztak fel.)

Így elvileg, ha a Kongresszus szeretné, bármikor elindíthatják a közjogi felelősségre vonási folyamatot (impeachment), amivel Trumptól elvehetik az elnöki tisztséget.

Hogy ezt megelőzze, Trump azt ígérte, hogy minden cégéből vissza fog vonulni. Ehhez viszont Floridában, Delaware-ben és New Yorkban is bejelentést kellene tennie, csakhgoy a Propublica szerint egyelőre nincs semmi nyoma annak, hogy ezt megtette volna.

A CREW (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington) non-profit szervezet ügyvédei közölték is, hogy a szövetségi bírósághoz fordulnak, és egy manhattani ügyészségen feljelentik Donald Trump frissen beiktatott amerikai elnököt.

Hope Hicks, a Fehér Ház stratégiai kommunikációért felelős igazgatója korábban azt mondta, hogy az elnök nem összeférhetetlen. A Trump könyveléséért 2005 óta felelős washingtoni ügyvéd, Sheri Dillon azzal védekezett, hogy amikor az Alkotmányt írták, senki sem hitte volna, hogy ennyire kényes lehet egy szállodai számla kifizetése. Felmerült ugyanis, hogy nagyon messzire vezető jogi eljárás indulhat, ha valamelyik washingtoni hotel, amelyiknek a Trump-hotelek emelkedő forgalma miatt visszaesik az árbevétele, pert indít.

Donald Trump és Kanye West a Trump Tower aljában (Fotó: Drew Angerer / Getty Images / AFP)
photo_camera Donald Trump és Kanye West a Trump Tower aljában (Fotó: Drew Angerer / Getty Images / AFP)

Dixon január 11-én azt mondta, hogy Trump többet akar tenni, mint csak megfelelni az Alkotmánynak:

„Önként oda fogja adni a külföldi kormányoktól a szállodáinak kifizetett pénzből származó profitot az Egyesült Államok Kincstárának. Így az amerikai nép lesz az, ami profitál.”

A CREW szerint pont ez a baj: Trumpnak már első körben sem szabadna rendelkeznie külföldi kormányoktól kapott pénz fölött. Egy szövetségi bíró fogja eldönteni, hogy megáll-e a kereset.

Közben Trumptól a Secret Service elvette az androidos telefonját (ami állítólag egy Samsung Galaxy volt), és kapott helyette egy biztonságosabb, de nagyon lebutított készüléket. (NBC News, Pro Publica, Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.