Kibírt-e Donald Trump egy teljes napot hazugság nélkül?

külföld
2017 január 24., 05:54
comments 428

Donald Trump egyszerűen nem tudja túltenni magát azon, hogy

  • nem az ő beiktatását ünnepelték valaha a legtöbben Washingtonban;
  • győzelme ellenére sem ő kapta a legtöbb szavazatot a november 8-i választáson.
Donald Trump az amerikai szenátus és képviselőház vezetőivel találkozott 2017. január 23-án. Ron Sachs-Pool/Getty Images
photo_camera Donald Trump az amerikai szenátus és képviselőház vezetőivel találkozott 2017. január 23-án. Ron Sachs-Pool/Getty Images

Az immár ötödik napja elnök Trump elnöksége negyedik munkanapján az amerikai törvényhozás vezetőivel találkozott a Fehér Házban. A zárt ajtók mögötti megbeszélésről kiszivárgott részletek szerint a találkozón újra megismételte legkedvesebb hazugságait, például azt, hogy ha nem szavazott volna törvénytelenül több millió illegális bevándorló Hillary Clintonra, akkor a választások végkimenetele szempontjából teljesen lényegtelen össz-szavazatszámban is ő nyert volna.

Hillary Clinton majd hárommillióval több szavazatot kapott a november 8-i választáson, de a szavazatok államok közti aránytalan eloszlása miatt végül nem tudott többséget szerezni az elektori kollégiumban.

Trump állítását, amit már a választások óta hajtogat, tételesen cáfolják a tények. Az amerikai választások tisztaságát felügyelő intézmények szerint gyakorlatilag semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy egyáltalán bárki törvénytelenül szavazott volna, nemhogy illegális bevándorlók milliói.

A találkozóról kiszivárgottak szerint Trump emellett még a beiktatásáról is beszélt. "Hatalmas tömeg volt, lenyűgöző tömeg. Életemben nem láttam még ilyen nagy tömeget" - hajtogatta. Trump beiktatásán jóval kevesebben voltak, mint nyolc éve Barack Obama első beiktatásán, de még a másnapi nők menetére is többen mentek el a beiktatásnál. Trump mégis vérig sértődött az erről szóló sajtóhíreken, de annyira, hogy szóvivőjét, Sean Spicert szombaton a sajtó elé vezényelte hazudni, illetve a Trump-kormány újbeszéljében fogalmazva "alternatív tényeket" megosztani.

A találkozón aztán pár érdemi téma is felmerült, például tájékoztatta a képviselőket az egészségbiztosítást, az infrastrukturális fejlesztéseket és Kínát érintő terveiről. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.