Kleinhieslert azért küldték haza Németországból, hogy megtanuljon németül

futball
2017 január 24., 09:47
comments 236

Nehéz eladni nagy sikerként, hogy az európai topbajnokságban játszó kevés magyar játékos közül egy hazatér a magyar bajnokságba, pláne 22 évesen. 

A vasárnap a Fradival féléves szerződés aláíró Kleinheisler László esetében nem is nagyon tettek erre kísérletet. Menedzsere, Kozák Attila a rangado.hu-nak azt mondta, hogy a Werderben játszó, majd a szintén bundesligás Darmstadnak kölcsönadott, aztán onnan is továbbálló Kleinheisler lényegében ultimátumot kapott: tanuljon meg öt hónap alatt németül. 

„Németországban egybecsengő szakmai véleményeket kapott arról, hogy mint labdarúgó, eléri a német élvonal szintjét, nagyon jó focistát látnak benne, de kommunikációs problémák miatt egyelőre ott nem léphet előre. Mentálisan, kommunikációban és a német nyelvben van némi lemaradása.”

Kleinheisler egy éve él Németországban. A jelek szerint azzal is gondja akad, ha valamit el akar magyarázni az edzőjének.

„Amennyiben a németet jobban elsajátítja, még jobban be tud illeszkedni, ki tud állni a saját véleményéért a csapaton belül, oda tud menni az edző elé megbeszélni a problémákat. Idén kezdtünk el Lacival dolgozni, előtte erre sajnos kisebb hangsúlyt fektetett.”

Az azért furcsa, hogy valaki Németországból jön haza németet tanulni, de erre is van magyarázat:

„Hiába tudott volna kint is németet tanulni a következő hónapokban, annak nem lett volna semmi értelme, hogy Bundesliga 1-es csapatnál marad cserejátékosként - márpedig a Darmstadtnál ez várta volna -, hiszen úgy szakmailag nem fejlődik.”

Azért jött haza a Fradiba, mert itt játszani fog. És németül tanul majd. 

Kleinheisler bő egy éve lett nép kedvence játékos, amikor a Videoton harmadosztályba száműzött játékosát Bernd Storck a norvégok elleni pótselejtezőn kezdőként állította a csapatba, és gólt is lőtt. 

Akkor volt csapattársa azt írta neki, hogy „azt hiszem lassan nem csak egy hülyegyerek leszel a grundról hanem példaképpé is válsz”.

link Forrás

Mindezt azzal a történettel színezve, amikor Kleinheisler elindult Oroszországba egy CBA-s utalvánnyal. Azóta persze a kormány is bebizonyította, hogy Kleinheisler példája igenis követendő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.