Levelet írt Donald Trumpnak egy 7 éves aleppói kislány

külföld
2017 január 25., 06:16

A hét éves szíriai kislány, Bana Alabed, aki az ostromlott Aleppóból írt tweetjei miatt lett híres, most nyílt levelet írt Donald Trump amerikai elnöknek. A lány és családja az Aleppó elleni hadjárat előtt, a 2016 decemberi tömeges evakuálás idején hagyta el Aleppót, most Törökországban van. A Trumpnak írt levelet a kislány anyja küldte el a BBC-nek, és a híroldal le is hozta a szöveget. Íme:

Kedves Donald Trump,

A nevem Bana Alabed, egy hét éves szíriai lány vagyok Aleppóból.

Egész életemben Szíriában éltem, egészed addig, amíg tavaly decemberben el nem jöttem az ostromlott Kelet-Aleppóból. Én is egy vagyok a háború miatt szenvedő szíriai gyerekek közül.

De most békében élek Törökországban, az új otthonomban. Aleppóban iskolába is jártam, amíg az épületet le nem bombázták.

Néhány barátom meghalt.


photo_camera Bana Alabed (Levent Tok / ANADOLU AGENCY)

Nagyon szomorú vagyok miattuk, és azt kívánom, bárcsak velem lehetnének, mert akkor együtt játszhatnánk most is. Aleppóban nem lehetett játszani, az a halál városa volt.

Most, Törökországban jól érezhetem magam. Iskolába is járhatok, bár még nem voltam. Ezért fontos a béke mindenkinek, beleértve téged is.

Azonban szíriai gyerekek millióinak most sokkal rosszabb, mint nekem, és most is szenvednek Szíria különböző részein. Felnőttek miatt szenvednek.

Tudom, hogy te leszel Amerika elnöke, úgyhogy, kérlek, meg tudnád menteni a szíriai gyerekeket és a szíriai embereket? Valamit tenned kell a szíriai gyerekekért, mert ők is olyanok, mint a te gyerekeid, és megérdemlik a békét, ahogyan ti is.

Ha megígéred, hogy teszel valamit a szíriai gyerekekért, akkor máris a barátod vagyok.

Várom, mit teszel a szíriai gyerekekért.

Donald Trump pozíciója egyelőre nem tiszta a szíriai válságot illetően. Oroszország továbbra is Bassár al-Aszad elnököt támogatja a konfliktusban, Törökország pedig inkább Aszad ellenzékét, de az esetükben nehéz megmondani, milyen rendezéssel is számolnak pontosan. Barack Obama határozottan a szíriai ellenzék oldalán állt, a nyugatbarát ellenzéki erők azonban iszonyatosan meggyengültek az orosz beavatkozás kezdete óta. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.