A brit képviselők megbírságolnák azokat a cégeket, amelyek szexista öltözködési szabályokat kényszerítenek női alkalmazottaikra

bűnügy
2017 január 26., 09:21
comments 204

Nicola Thorp 2015-ben a brit PricewaterhouseCoopersnél (PwC) dolgozott recepciósként, amikor egy napon hazaküldték a munkából amiatt, hogy nem volt rajta a céges dress code által előírt, minimum 2-4 hüvelyk (5-10 centiméter) magas sarkú cipő.

Thorp felháborodásában petíciót intézett a brit parlamenthez, amiben azt követelte, hogy képviselők hozzanak olyan törvényt, ami megtiltja a cégeknek az ehhez hasonló szexista öltözködési szabályok kikényszerítését. 

A petíciót több mint 150 ezren írták alá, és most úgy tűnik, hogy eredménye is lesz: a beadványokért és a nők egyenjogúságáért felelős két parlamenti bizottság frissen kiadott közös jelentésében azt javasolja, hogy az ilyen cégeket pénzbírsággal lehessen sújtani. 

A magas sarkú cipő csak a jéghegy csúcsa: a cégek nem ritkán azt is megszabják női alkalmazottaiknak, hogy milyen színű körömlakkot használhatnak, vagy milyen vastag anyagból lehet a harisnyájuk, de az is előfordult már, hogy a karácsonyi férfi vásárlók kedvéért rövidebb szoknyát kellett viselniük, és ki kellett gombolniuk a blúzukat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.