Maffiamódszerrel kapott figyelmeztetést egy erdélyi környezetvédő

környezetvédelem
2017 január 26., 13:32

Ismeretlenek felgyújtották Hans Hedrich erdélyi környezetvédelmi és emberjogi aktivista Daciáját.

Hans Hedrich 2013-ban jelentést írt a székelyföldi famaffiáról, sepsiszentgyörgyi civilekkel közösen próbálta megakadályozni a Holzindustrie Schweighofer osztrák társaság rétyi üzemének beindítását, amely a civilek szerint többet árt a környék természeti és gazdasági ökoszisztémájának, mint amennyi anyagi hasznot forgat vissza a helyi közösség életébe.

Meggyőződésük, hogy a rétyi üzem jogtalanul szerezte meg a beindulásához szükséges engedélyeket, amelyeket a Neuer Weg Egyesület - melynek Hedrich az alelnöki tisztségét tölti be - bírósági úton igyekszik megsemmisíttetni.

A vandalizmus oka ismeretlen, az aktivista szerint megtörténhet, hogy személyes motivációja lehetett a tettesnek (régebbi konfliktus szomszédokkal), vagy közvetlenül Hans Hedrich környezetvédelmi tevékenysége váltotta ki.

A Dacia márkájú gépkocsiban mintegy ezer eurós kár keletkezett, mivel nemcsak az abroncsok és a karosszéria, hanem a motor egyes elemei és a benzinvezeték is súlyosan megrongálódott. Jelenleg egy autószerelő műhelyben mérik fel a károkat. Ha a sajátom lenne, miután működőképes állapotba kerül, így kiégetten járkálnék vele, figyelemfelkeltésként - közölte a Neuer Weg Egyesület alelnöke. (MTI - Facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.