Egy New York-i bíró máris felfüggesztette Trump muszlimellenes beutazási rendeletének alkalmazását

külföld
2017 január 29., 08:01
comments 254

Donald Trump amerikai elnök pénteken egy elnöki rendelettel azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező személyek beutazását az Egyesült Államokba. A beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik.

A rendelet aláírása és hatályba lépése után a világ több repterén káosz alakult ki, mert a légitársaságok a felsorolt országok állampolgárait sok helyen nem is engedik felszállni az Egyesült Államokba tartó repülőkre, még akkor sem, ha már van jegyük.

Mivel amikor Trump aláírta a rendeletet, már több olyan ember is az USA felé tartó repülőn ült, akikre a rendelet vonatkozik, őket pedig leszállás után, amerikai reptereken vették őrizetbe. Az események miatt a legtöbb amerikai reptéren tiltakozó demonstrációk kezdődtek, rengeteg amerikai is kiment, hogy szolidaritást vállaljon az őrizetbe vett beutazókkal.

Az amerikai repülőtereken 100-200 embert vehettek őrizetbe eddig, legtöbbjüket a New York-i John F. Kennedy és a washingtoni Dulles repülőtéren. Ezeken a reptereken a legnagyobban a tiltakozó tüntetések is.

Az őrizetbe vett utasokat a Trump-féle rendelet szerint deportálni kellene, egy New York-i bíró azonban már most megtiltotta, hogy a szövetségi kormány végrehajtsa a deportálásokat.

A brooklyni bíróságon dolgozó Ann Donnelly bíró szerint nem látható, milyen valós veszélyt okozna, ha az őrizetbe vett emberek az Egyesült Államokban maradnának. Már csak azért sem, mert ők néhány a napja a már akkor hatályos vízumszabályoknak megfelelően kaptak beutazási engedélyt az USA területére.

„Ha két nappal ezelőtt érkeznek, most nem ülnénk itt, igaz?” - mondta a bíró a bírósági ülés után.

Miközben a döntés megszületett, a bíróság épülete előtt is több százan tüntettek a rendelet alkalmazásának felfüggesztését követelve.

Az ügyészség szerint a bíró nem hozhatott megfelelő döntést, a meghallgatást ugyanis siettették az épületen kívüli tüntetők, így az ügyészségnek ideje sem volt prezentálni, milyen szörnyű veszélyeket jelenthet ez a 100-200 deportálásra váró ember az Amerikai Egyesült Államok biztonságára. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.