Trump kezeléséről lesz szó a pénteki EU-csúcson

eu
2017 február 03., 09:15

Pénteken informális csúcsot tartanak az EU-s országok vezetői Máltán, vagyis hivatalos döntéseket nem hozhatnak, de beszélgetni és tervezgetni azért még lehet. 

Magyarországot Orbán Viktor képviseli, aki tegnap fogadta az orosz elnököt, és arról beszélt, hogy az Oroszország elleni EU-s szankciók értelmetlenek, és sajnálkozott, hogy Nyugat-Európában orosz-ellenes hangulat alakult ki. 

A csúcs résztvevői közül a német és a brit kormányfő és a francia elnök viszont a szankciók fenntartását akarják. Döntés most nem lesz erről sem, de a téma előkerülhet. 

Már csak azért is, mert a csúcs meghívójában Donald Tusk tanácsi elnök sorra vette az EU-t fenyegető veszélyeket, és ezek között Oroszország nagy hangsúllyal szerepel. Ahogy a terrorizmus, a populista EU-ellenes pártok erősödése és az illiberális programot hirdető vezetők is. Tusk egészen sötét képet festett, azt írta, hogy soha ekkora veszélyben még nem volt az EU, mint most. Donald Trump új amerikai elnök is ilyen veszélyt jelent szerinte, EU-ellenes megszólalásai miatt.

Trump lesz az egyik nagy témája a megbeszélésnek, mindenki érdeklődve várja Theresa May brit miniszterelnök beszámolóját, hiszen ő az egyetlen a társaságban, aki már élőben is tárgyalt Trumppal. Telefonon már többen is beszéltek vele. 

A csúcs előtti nap több európai párt (így a Fideszt is magába foglaló néppárt is) azt követelte, hogy az EU ne fogadja Trump frissen kinevezett brüsszeli nagykövetét, mert az illető a Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót, és az euró bukását jósolta.

Maynek aztán ebéd után el kell hagynia a tanácskozást, mert hazája hamarosan kilép az EU-ból, így a távlati tervekbe már nem avatják be a brit miniszterelnököt.

A csúcs arra is alkalom lesz, hogy kettesben is találkozzanak néhányan, egy Angela Merkel - Theresa May megbeszélés például biztosan szerepel a programban. 

Szó lesz a migrációról is, elsősorban a Líbiából felől érkező menekülthullám feltartóztatása lesz a téma. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.