A tüntetők addig nem hagyják el az utcákat, amíg a román kormány vissza nem vonja a korrupciót legalizáló rendeletét

külföld
2017 február 05., 08:07
comments 87

„A józan ész visszaterelte az eseményeket a normális kerékvágásba” -jelentette ki szombaton Augustin Lazár főügyész, miután Sorin Grindeanu román miniszterelnök bejelentette, hogy vasárnap a kormány visszavonja azt a sürgősségi rendeletet, gyakorlatilag kiherélte a korrupciót büntető törvényeket. Sorin Grandeanu román miniszterelnök - Fotó: AFP/Andrei Pungovschi

Többek között lehetővé tette volna a korrupciós bűncselekmények miatt elítéltek szabadlábra helyezését. Ezt azzal indokolták, hogy a román börtönök nélkülük is túlzsúfoltak. A 200 ezer lej (13,7 millió forint) értéknél kisebb kárt okozó hivatali visszaélést kiszedték a büntetőtörvénykönyvből, és egyszerű szabálysértést csináltak belőle, amit a munka törvénykönyve szabályoz. Az értékhatárnál kisebb kárt okozó visszaéléseket nem lehet börtönnel büntetni, hanem elég lenne az okozott kárt az elkövetőkkel visszafizettetni. A korrupt politikusok rokonait pedig nem lehetne bűnpártolással vádolni.Fotó: AFP/Jaap Arriens/NurPhotoOrszágszerte akkora tüntetések kezdődtek a rendelet miatt, amekkorát nem látott az ország 1989 óta. Bukarestben tízezrek vonultak utcára, hogy nyomás alatt tartsák a kormányt, de Kolozsváron is 40 ezer ember tüntetett, Nagyszebenben pedig 22 ezer ember vonult utcára. A tüntetők az ígérték, amíg vissza nem vonják a rendeletet, az utcán maradnak. A tiltakozók egy része nem állna meg itt, és az egész kormány lemondását követelik.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton azt mondta, „több döntést is hoztunk az elmúlt napok fejleményei miatt. Az egyik, hogy holnap kormányülést tartunk, hogy visszavonjuk a vitatott sürgősségi kormányrendeletet. Megtaláljuk a jogilag megfelelő utat, hogy ezek a sürgősségi rendeletetek ne lépjenek érvénybe”. Hozzátette, hogy tárgyalásra hívja a pártok vezetőit, hogy az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit módosításokkal mégis életbe tudják léptetni. Elmondta, hogy az elmúlt napokban rosszul kommunikáltak, ennek következményei pedig érinteni fogják az igazságügyi minisztériumot. (Transindex/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.