Trump kormánya fel akarja támasztani a beutazási tilalmat

külföld
2017 február 05., 05:21
comments 228

Az amerikai igazságügyi minisztérium szombaton fellebbezést nyújtott be a Donadl Trump beutazást tiltó rendeletének felfüggesztése ellen, amelyet egy szövetségi bíró rendelt el az előző nap. A beadványban arra hivatkoznak, hogy a tiltás az Egyesült Államok védelmét szolgálta, ezért a rendkívüli helyzet miatt életben kell tartani. 

James Robart szövetségi bíró pénteki döntése azonnali hatályú és országos érvényű, aminek értelmében a hét, muszlim többségű ország (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak az Egyesült Államokba történő beutazása újra lehetségessé vált. A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba. A rendelet kiadása után az Egyesült Államok repterein káosz alakult, ki, mert nem volt egyértelmű, hogyan hajtsák végre a rosszul megszövegezett jogszabályt. A tiltás miatt országszerte tüntetések indultak.

Trump az igazságügyi minisztérium fellebbezésével kapcsolatban azt mondta: „Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk”.

Donald Trump szombaton a Twitteren keményen beleszállt a káoszt okozó rendeletet felfüggesztő James Robart bíróba, akit még George W. Bush nevezett ki:

„Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!”

Később az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét is kritizálta: „Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?”.

Végül már arról írt  aTwitteren, hogy bíró „szörnyű döntése” miatt „nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba”. Egy másik üzenetben kijelentette: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokban potenciális terroristák előtt, és „a rossz emberek nagyon örülnek”.

Tüntetés Los Angelesben Trump beutazást tiltó rendelete ellen - Fotó: David McNew/Getty Images/AFP
photo_camera Tüntetés Los Angelesben Trump beutazást tiltó rendelete ellen - Fotó: David McNew/Getty Images/AFP

Közben a rendelet felfüggesztése után az amerikai külügyminisztérium újraindította a menekültek, köztük szíriaiak befogadását. A hírügynökség jelentése szerint Robart bíró döntése azt is jelenti, hogy a beutazási tilalommal együtt elrendelt menekültbefogadási tilalmat is fel kell függeszteni. Várhatóan már hétfőn érkezik néhány menekült.

Donald Trump január 27-i rendeletében a menekültek befogadását szabályozó amerikai rendszer 120 napos felfüggesztésére, valamint a szíriai menekültek befogadásának határozatlan időre történő felfüggesztésére adott utasítást.
A külügyminisztérium az elnöki rendelet hatályba lépése után a Nemzetközi Migrációs Szervezetet (IOM) arra kérte, hogy napolja el a menekültek beutazását az Egyesült Államokba. Robart bíró döntése után azonban most arra kérik az IOM-et, hogy a lehetőségekhez mérten indítsák útjukra a befogadandó menekülteket. BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.