50 év alatt 4444 gyerek ellen követtek el szexuális erőszakot az ausztrál katolikus egyházban

külföld
2017 február 06., 07:15
comments 286

Minden eddiginél átfogóbb jelentést hoztak nyilvánosságra Ausztráliában a katolikus egyház intézményeiben a gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatásokról. A most publikált adatok alapján az ország katolikus papjainak 7 százalékát vádolták meg gyermekmolesztálással 1950 óta. 

A vizsgálatot egy erre a célra létrehozott különleges vizsgálóbizottság végezte, több mint négy éve dolgoztak már, a meghallgatásoknak köszönhetően már eddig is számos megrázó és rettenetes részlet látott napvilágot, de a most közölt adatok még így is elképesztőek: vannak egyházkerületek, ahol a papoknak akár a 15 százaléka követhetett el molesztálást és erőszakot. A helyzet még rosszabb egyes rendek esetében: a St John of God Brothers rendnél a vádak szerint a tagok 40 százaléka molesztált gyerekeket.  

Gordon Hill, Phil Nagle, David Ridsdale és Dominic Ridsdale, akiket gyerekkorukban ausztrál katolikus intézményekben molesztáltak
photo_camera Gordon Hill, Phil Nagle, David Ridsdale és Dominic Ridsdale, akiket gyerekkorukban katolikus intézményekben molesztáltak (AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO)

De két további rendnél is, melyek szintén fenntartottak iskolákat, 20 százalék fölött lehet az erőszakot elkövető tagok száma. 

A jelentés szerint 1980 és 2015 között összesen 4444 áldozata volt ezeknek a támadásoknak. Az áldozatok átlagos életkora lányok esetében 10,5 év, míg fiúknál 11,6 év volt. Az áldozatok elsöprő többsége fiú. A vizsgálat során 1900 elkövetőt azonosítottak, 500 személy kiléte azonban még ismeretlen. A támadók 32 százaléka katolikus rend tagja volt, 30 százaléka pap, 29 százalékuk egyházi személy, öt százalékuk pedig nővér. 

A jelentés bemutatásakor elmondták, hogy a vizsgálat során segítséget kértek a Szentszéktől is, de a Vatikán 2014 nyarán azt reagálta, hogy nem is tudják, de nem is lenne helyes átadniuk a kívánt információkat a vádakkal kapcsolatban. 

A vizsgálóbizottság megállapítása szerint országszerte hasonló tapasztalatokat szereztek. A gyermekek vádjait sokszor ignorálták, de volt, amikor büntették is őket. Nem jártak utána a vádaknak, a papokat és rendtagokat viszont más kerületekbe helyezték át, az új helyet pedig nem értesítették a múltjukról. Nem őrizték meg a dokumentumokat, sőt, amit lehetett, meg is semmisítettek. 

Az ausztrál katolikus egyház egy külön bizottságot hozott létre, hogy kezeljék a vizsgálatot. A bizottság vezetője, Francis Sullivan az adatok bejelentése után közleményt olvasott fel, amiben arról írt, hogy ezek az információk aláássák a papság hitelességét és képét. Sullivan szerint ezek sokkoló, tragikus, védhetetlen számok. És minden egyes szám egy gyerekre utal, aki szenvedett, olyasvalaki által, aki épp a megvédésével volt megbízva. Sullivan szerint az adatok az egyház korábbi vezetésének felelősségét is felveti, hiszen nem tettek semmit a támadókkal szemben. 

Az egyházi vezetők már múlt héten figyelmeztették a templomokba járókat és az egyházi intézménybe tanulókat, hogy a vizsgálóbizottság munkájának utolsó hetei jönnek, számos adat fog napvilágra látni. Ez az új egyházi vezetés szerint sok fájdalmas pillanatot okozhat majd, de arra is lehetőség, hogy elmondják, hogyan alakították át az egyház működését, hogy hasonló esetek a jövőben ne forduljanak elő. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.