„Magyarország a faltörő kos a szankciók ellen” - írják az orosz állami médiában

külföld
2017 február 06., 14:10
comments 392

„Oroszország arra készül, hogy faltörő kosnak használja Magyarországot a szankciók ellen”. Ez a címe az orosz állami Sputnik News cikkének, ami a múlt heti Orbán-Putyin-találkozót értékeli.

photo_camera Faltörő kos

A cikkben idézik Gevorg Mirzajan politikai elemzőt, aki szerint Orbán és Putyin között már többször szóba került az Oroszország elleni szankciók feloldása, a budapesti találkozón pedig beszélhettek is arról, 

ezt konkrétan hogyan fogják elérni. 

Mirzajan  szerint a szankciók a magyar-orosz viszony legfontosabb témája. „Azt gondolnánk, egy ilyen fontos téma megvitatásához az EU névleges fővárosába, Brüsszelbe, vagy tényleges fővárosába, Berlinbe kell utazni. Mit tehet a kis Magyarország? Aztán kiderül, igenis sokat tehetnek” - mondja a Sputnik által idézett elemző.

Méghozzá azért, mert az EU-ban a konszenzust igénylő döntésekhez minden tagállam hozzájárulása szükséges, így akár Magyarország is döntő lehet - folytatódik a magyarázat.

A Sputnik cikke szerint ugyanakkor normális esetben olyan erős lenne a nyomás azokon, akik szembe akarnának menni az EU akaratával, hogy ezt inkább nem kockáztatnák meg. Magyarország a magyarázat szerint eddig ezért nem vétózta meg a szankciókat.

Azóta viszont változott a nemzetközi helyzet.

Putyin és Orbán Budapesten. Kép: Alexei Druzhinin/Sputnik
photo_camera Putyin és Orbán Budapesten. Kép: Alexei Druzhinin/Sputnik

Jött Trump, aki nemcsak hogy a szankciók feloldása mellett van, de szimpatizál az euroszkeptikusokkal, így Orbánnal is. „Orbánnak minden esélye megvan, hogy az új amerikai elnök európai kedvencei között legyen. Végül is, elég hasonlóak. Egyikük sem fél politikailag inkorrekt módon beszélni, és mindkettőjüket démonizálja a liberális média.”

Mirzajan felveti: 

Magyarország lehet Putyin faltörő kosa a szankciók feloldásában.

„Fontos tudnunk, hogy Magyarország maga is faltörő kos akar lenni. Egyrészt gazdasági okokból - az EU-s országot, amelyik elsőként teszi meg a lépéseket azért, hogy normalizálják a kapcsolatot Oroszországgal, nagyon gazdagon meg fogják jutalmazni. Másrészt ideológiai okai is vannak. Orbán Viktor számára a szankciók feloldása nemcsak egy hiba kijavítását jelenti, de lehetőséget is arra, hogy odacsapjon Brüsszelnek.”

Az elemző szerint Orbán a szíve mélyén nem EU-ellenes politikus. Nem is akarja kivezetni az országot az unióból, „mert pontosan érti, milyen nagy mértékben függenek  EU-ból érkező pénzektől.” Az orosz elemző szerint Orbán csak a nemzeti parlamentek nagyobb autonómiáját akarja elérni a döntéshozatalban. „Ha pedig Vlagyimir Putyin támogatja ebben, akkor mindenki előtt demonstrálhatja Brüsszel impotenciáját a pragmatikus nemzeti vezetőkkel szemben.”

A Sputnik múlt héten 1956 szovjet kezeléséből vezette le, miért kell orosz újságírókat küldeni Amerikába, hogy így segítsenek Donald Trumpnak:

link Forrás

Később eltűntették a posztot

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.