23 érdekes tény a cicákról, amiket eddig talán nem tudtál

ÁLLAT
2017 április 21., 19:57

1. Nem csak örömükben dorombolnak. Akkor is rázendítenek, ha félnek vagy stresszelnek. Hihetetlen, de a dorombolás speciális frekvenciája a törött vagy repedt csontok gyógyulását is felgyorsítja, és az ember depresszióján is segít.

2. A világ legnagyobb házimacskája 1,23 méter hosszúra nőtt. Stewie-nak hívták, a fajtája szerint Maine Coon volt.

3. Minden cicaorr lenyomata teljesen egyedi, épp mint az ujjlenyomatok.

4. A teknőctarka cicák szinte mindig nőstények.

5. A vörös macskák viszont szinte kivétel nélkül kandúrok.

6. A valaha élt legidősebb macska 38 évesen halt meg. 'Creme Puff'-nak hívták, a hosszú életének titka pedig valószínűleg a szalonna, a tojás és a brokkoli lehetett, hiszen étrendje főleg ezeket tartalmazta.

7. A fekete macskák nem mindenhol járnak szerencsétlenséggel. Angliában, Írországban és Ázsia egyes részein kifejezetten szerencsét hozó állatnak számítanak.

8. A fehér cicák hajlamosak megsüketülni. Természetesen nem mindegyikük, de a Cornell Egyetem tanulmánya szerint a kék szemű, fehér macskák 65-85 százalékának eleve gyenge vagy élete során sokat gyengülhet a hallása.

9. Még mindig nem jöttek rá, hogyan dorombolnak. Tudósok már évtizedek óta vizsgálják, bizonyos izmoknak pontosan milyen működése okozza a világ egyik legmegnyugtatóbb hangját, de egyelőre semmi.

10. Jobb a hallásuk, mint hinnéd. A fülükben 32 izom található, amivel tökéletesen be tudják azonosítani, melyik hang honnan jött – innen tudják annyira jól, hogy éppen a sonkát vagy a reggeli müzlidet bontottad-e ki.

11. Nem érzik az édes ízt. Ne tévesszen meg, amikor a tejszínhabodból kunyerálnak, a nyelvükön nincsen az édes íz érzékelésére erre alkalmas ízlelőbimbó.

12. Remek politikusok. Egy Stubbs nevű vörös macska 20 évig volt az alaszkai Talkeetna város polgármestere.

13. Kiderült, miért szeretnek kartondobozokba bújni. Igen praktikus oka van: dobozok megtartják a hőt és rejtekhelynek is kitűnőek, pont mint egy gödör az erdőben.

14. Nem tesz nekik jót a tej. A reklámokkal és a közhidelmekkel ellentétben a legtöbb macska laktózérzékeny, tehát egyáltalán nem szabadna tejet inniuk.

15. Jó hatással vannak a szívre. Bizonyított tény, hogy a macskatulajdonosoknak a szívrohamra 40, a sztrókra 30 százalékkal kevesebb esélyük van azokhoz az emberekhez képest, akik nem tartanak macskát.

16. Életük 70 százalékát alvással töltik. Ezt talán eddig is sejtetted.

17. Ébren töltött idejük felét mosakodással töltik. Valószínűleg ezt is tudtad már.

18. Őrült manipulátorok. Amikor a figyelmünkre pályáznak, de látják, hogy semmi nem használ, kifejezetten erre az alkalomra tartogatott – kisbabák hangjára hasonlító – frekvencián nyávognak és dorombolnak.

19. Egy macska élete során akár száz kiscicának is életet adhat.

20. Igazi gyilkológépek. 33 különböző állatfajt tartanak örökös rettegésben éjszakai vadászatuk során, illetve évente körülbelül 2,4 millió madár veszti életét macskák miatt.

21. Bajszuk nem csak dekorációs kellék. Nagyon fontos szerepe van a tájékozódásban: mivel nagyjából ugyanolyan széles, mint a macskák teste, érzékelhetik vele például, átférnek-e bizonyos nyílásokon.

22. Nem véletlenül lustálkodnak a napon ilyen sokat. Így takarékoskodnak az energiával, hiszen amíg alszanak, nem kell fáradniuk vele, hogy melegen tartsák a testüket, a nap ezt megteszi helyettük.

23. Okosabbak a kutyáknál. Hiába hozzák vissza a labdát vagy tettetik halottnak magukat parancsszóra a kutyák, tudósok szerint a macskák is ugyanúgy megértik, amit mondunk nekik – csak éppenséggel nem érdekli őket.

via Buzzfeed