Teljesen beszabályozná a kormány a közterületi reklámokat

belföld
2017 április 29., 19:22

Az Index a péntek este megjelent Magyar Közlönyben észrevett egy közterületi reklámfelületekkel foglalkozó kormányrendeletet, amit maga Orbán Viktor írt alá. 

A kormányrendelet értelmében 30 nap múlva már csak önkormányzati engedéllyel lehet kihelyezni közterületre új reklámfelületeket, 2021-től pedig csak azok a felületek maradhatnak kint, amelyek megfelelnek a kormány új szabályozásának, ami a következő:

  • Egy plakát nem lehet nagyobb, mint 9 négyzetméter, a tartó legfeljebb 11 négyzetméter lehet. Egy klasszikus óriásplakát most 12, a tartó 14 négyzetméter, tehát 2021-ben az összes ilyen óriásplakát-tartót le kéne szerelni.
  • Ragasztani plakátot nem lehet, csak közművelődési célú hirdetőoszlopra, amit színházak, múzeumok tehetnek ki. 
  • Közterületen reklám közzétételére kizárólag utcabútor használható. 

Ez radikális döntés lenne, a kormány alapjaiban kavarná fel a piaci alapon működő ipart. Szigeti Péter, az Alfa Plakát Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondta az Indexnek,

„azt gondoljuk, hogy ebbe a területbe nem lehet ilyen durván beavatkozni, és megpróbáljuk elérni, hogy ez a törvény ne kerüljön végrehajtásra”Szerinte a törvénnyel az a baj, hogy az eddigi plakátpiacot teljesen átalakítja, és olyan helyzetet alakít ki, amiben a jövőben csak a "haveri cégeknek" lesz lehetőségük reklámozni. 

Jelenleg az óriásplakátok 90 százaléka magántulajdonú területeken van, 10 százaléka pedig önkormányzatin. A kormányrendelet mellékletében viszont az olvasható, hogy a jövőben szinte állami-önkormányzati tulajdonú felületeken lehetne majd hirdetni, magántulajdonún alig, az arány ezzel megfordulna. 

A rendeletet lehet azzal is indokolni, hogy túl nagy a reklámzaj, de valószínűbb, hogy a kormány inkább azokat szeretné kiszorítani a piacról, akik nem csinálnak jó reklámot a kormánynak, például Simicska Lajost. 

A Jobbik 2017 tavaszi plakátkampánya
photo_camera Fotó: 444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.