Az angolok rátettek még pár hatalmas lapáttal a szélenergiára

szélenergia
2017 május 23., 07:34

Egy szélkerék egyetlen fordulata 29 órára elegendő energiát termel egy átlagos angol otthon számára.

Szerencsére nem csak Patyomkin beruházásról van szó, ezért több szélkerék is épült Liverpool partjai mentén. Burbo Bankben Harminckét darab, egyenként 195 méter magas szélkerekeket telepítettek, és kapcsoltak teljes üzemre nemrég, így hálózatra kötve a világ eddigi legnagyobb tengerbe telepített, 8 megawattos szélturbina-rendszerét, ami összesen 230 ezer háztartás energiafelhasználását fedezi.

A dán Dong Energy által épített óriások nem holmi zsebturbinák, a szélnek feszülő lapátok mérete eléri a 80 métert, a 32 szélkerék naponta összesen 256 MWh energiát képes termelni.

link Forrás

Egyre olcsóbb a napelem, de azért a szélkerék biznisz is próbál lépést tartani, egyre többet termelnek egyre olcsóbban, 2007-ig még Dániában (Nysted) viselte a világ legnagyobb szélerőmű telepe címet, 166 MW maximális teljesítménnyel. Bő tíz év alatt nőtt ez a szám 256 MW-ra, a Vestas V164-8MW névre keresztelt szélturbináknak köszönhetően.

link Forrás

A legtöbb szélkerék maximális teljesítménye jelenleg 3-5 MW között van, de a fejlődés nem áll meg, a nyolcasok telepítése csak egy lépcsőfok, Németországban már a 13-15 MW elérése a cél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.