Régi házban laksz és nincs pénzed szigetelésre? De van! Csak eddig minden hónapban kidobtad az ablakon

energiatakarékosság
2017 június 29., 06:27

Érdekes, hogy mennyi ember hajlamos erőn felül bevállalt hitelből megvenni olyan, értéküket gyorsan elvesztő cuccokat, mint egy autó, tévé, urambocsá' nyaralás. Még érdekesebb, hogy mennyi ember nem vesz fel hitelt olyan, hosszú távú, ráadásul megtérülő, akár önfinanszírozó beruházásra, mint a fűtési költséget csökkentő szigetelés. Pedig jó eséllyel annyit lehet spórolni a fűtésszámlán, amiből a hitelt is vissza lehet fizetni.

Ezt a problémát dolgozza fel remekül a Knauf közleménye. Mivel épp pár napja jött meg az éves elszámolás a gázszolgáltatónktól, és kaptunk egy 150 ezres csekket, kitüntetett figyelemmel olvastam a szöveget. Ajánlom ugyanezt mindenkinek, aki régi házban lakik:

"Energiahatékonysági 22-es csapdája

Az épület-energetikai beruházások megvalósulásának a családi házak esetén leggyakrabban az vet gátat, hogy éppen ott lenne szükség a korszerűsítésre, ahol a magas rezsiköltség kifizetése is gondot okoz. Magyarországon a jövedelmük 34%-ánál magasabb energiaköltségekkel rendelkező, azaz energiaszegénységben élő háztartások kb. 85%-a családi házban él.

Érthető, hogy a családok döntő többsége nehezen finanszírozza önerőből a nyílászárócserét, a hőszigetelést vagy a kazánok korszerűsítését, mindemellett pedig az állami támogatások sem elérhetőek mindenki számára. Ennek köszönhetően a Magyarországon található 2,8 millió családi ház 80%-a energiahatékonysági szempontból nem megfelelő. Energiafelhasználási tekintetben a családiház-állomány háromnegyedét kitevő, az 1980-as évek előtt épült otthonok vannak a legrosszabb helyzetben. A háztartási büdzsé 25-50%-át a rezsikiadások teszik ki, melyek 75%-áért a fűtés és hűtés felel.

Hasznos, de drága dolog a hőszigetelés. Viszont megoldható, hogy az elért fűtési költség-megtakarításból fizessük ki részletekben a beruházást
photo_camera Hasznos, de drága dolog a hőszigetelés. Viszont megoldható, hogy az elért fűtési költség-megtakarításból fizessük ki részletekben a beruházást

Az otthonukat szigetelni szándékozók nagy részét azonban éppen a magas költségek, hitelfelvétel esetén pedig az önerő mértéke tartja vissza a beruházástól. A költségek fedezésére ma már elérhető olyan lakástakarékkal kombinált hitel, amelynek az igénybe vehető 30%-os állami támogatás mellett nagy előnye, hogy segítségével akár önerő nélkül bele lehet vágni otthonunk „rezsicsökkentő” fejlesztésébe.

Egy átlagos 100 négyzetméteres, hőszigetelés nélküli családi házban élők az év felében havonta átlagosan 45.000 Ft-ot költenek a fűtési kiadásokra. Ez az összeg hőszigeteléssel - megfelelő nyílászárók és a megváltozott hőigényhez alkalmazkodni képes kazán megléte esetén, akár 45-50%-kal is csökkenthető lenne. A legkorszerűbb, 20 cm vastagságú homlokzati és tetőtér hőszigetelés egy ekkora házon 1,5-1,8 millió forint ráfordítással végezhető el, amely magába foglalja az anyag és munkadíjat is.

Vannak olyan banki konstrukciók (az OTP Lakástakaréknál például ezt Áthidaló kölcsönnek hívják), melyek segítségével az igénylő azonnal hozzájuthat a hőszigetelés, nyílászáró vagy kazáncsere elvégzéséhez szükséges összeghez, a kölcsön törlesztése során pedig a havi kiadás nem haladja meg azt az összeget, amit a családi ház tulajdonosok megspórolnak az energiahatékonysági beruházás által. Az otthonukat ilyen konstrukcióban fejlesztők ebben az esetben előbb kamattörlesztés mellett előtakarékosságot folytatnak, majd a megtakarítási idő letelte után a hitelt törlesztik a rezsiben elért megtakarításból.

Szigetelés számtan

A fenti példa szerinti, 100 m2-es ház komplett hőszigetelése esetén kb. havi 15-20 ezer Ft-ot tudunk megtakarítani fűtésköltségünkből az év minden hónapjára leosztva. Ha a megvalósításhoz szükséges 1,8 millió forintot lakástakarékkal kombinált hitellel finanszírozzuk, akkor egyrészt 72 hónapon, azaz hat éven keresztül 8.140 Ft-ot kell befizetnünk a lakástakarékpénztárba, amelyhez az állam hozzátesz 30%-ot, másrészt ahhoz, hogy a teljes összeget azonnal fel tudjuk használni, ne pedig a megtakarítási idő végén álljon csak rendelkezésre, Áthidaló Kölcsön felvétele szükséges. Ennek a kölcsönnek a törlesztése havonta 9.505.-Ft, így az első hat évben összesen havonta 17.645.-Ft-ot kell fizetnünk, ez fedezheti a 15-20 ezer forintos fűtési költség csökkenése. A hat év eltelte után további 7 évig 15.780 Ft törlesztőrészlet fizetendő még, a szerződéses összeg megtakarításon felüli részére, azaz a lakáskölcsönre. Ezáltal a család kiadásai lényegében változatlanok maradnak.

Forrás: OTP Lakástakarék (1,8 millió forintos energiahatékonysági beruházás esetén)

További haszon, hogy a megfelelően kivitelezett hőszigetelés és nyílászárócsere elvégzésével az ingatlan energiahatékonysági besorolása akár 4 kategóriát is ugorhat. Ez egy esetleges eladás során számít majd sokat, hiszen egy hőszigetelt családi ház átlagosan 15%-kal magasabb áron értékesíthető."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.