Iraki állami tévé: órákon belül elesik Moszul

háború
2017 július 08., 08:25

Az iraki állami tévében szombat reggel közölték, hogy órákon belül befejeződik Moszul ostroma.

Az iraki nagyváros az Iszlám Állam egyik legfontosabb települése volt, és tavaly ősz óta tart az ostroma. Fura koalíció támadta, mert az Irakból kiszakadni készülő kurdok, az amerikai légierő, az Iránból irányított síita milíciák, a helyi szunnitákból verbuvált egységek és a hivatalos iraki hadsereg is részt vett a város ostromában.

Moszul ostroma.
photo_camera Moszul ostroma. Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Egy ideje már csak az óvárosi részeken tartották magukat az Iszlám Állam fegyveresei. A szombati bejelentés szerint ez már csak néhány négyzetmétert jelent, és órákon belül hivatalosan is felszabadítottnak nyilvánítják a várost. 

Az egykor több mint egymillió lakosú Moszulból nem sok maradt, a hosszú háború szinte minden épületét megrongálta, a lakosok nagy része pedig menekülttáborokba kényszerült. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.