Titokzatos baleset Tuzsérnál: állítólag három napig nem merték kiszedni a halott sofőr testét a kamionból

baleset
2017 július 28., 10:46

Lehet, hogy Tuzsér lesz a szabolcsi Roswell, olyan titokzatos dolgokat művelnek ott az eddig minden információt visszatartó hatóságok egy baleset után, már majdnem egy hete.

Ferkovics Tibor tuzséri polgármestertől tudom meg a hivatalosan is megerősített tényeket: még július 24-én, hétfőn, 14 óra 30 tájban egy ismeretlen anyagot szállító kamion lerohant az útról a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér nagyközség és Komoró között. A sofőr meghalt.

Ez volt tehát hétfőn. A helyszínre kiszálltak a rendőrök, katasztrófavédelmisek és mentősök, majd 700-800 méteres körben lezárták a környéket, mert a tartálykocsi szállított valami veszélyeset. A roncs azóta is ott van, a környéke hermetikusan lezárva.

A két település közötti szakaszon történt baleset közelében egy Erdért-üzem található a hozzá tartozó szolgálati házakkal, amikben 20-22 lakás van.

Innentől fogva semmit sem tudni hivatalosan. A hatóságok még a hivataluknál fogva érintett vezetőkkel, például a tuzséri polgármesterrel sem közölték még azt sem, hogy milyen anyagot szállítottak a tartálykocsiban.

Ferkovics Tibor például csak annyit tud, hogy a katasztrófavédelem 2 nap elteltével jelezte neki, hogy a baleset utáni 3 napon, csütörtökön, vagyis tegnap reggel kilenckor megkezdik kamion szállítmányának átfejtését, ezért a zónába eső lakókat - 31 emberről volt szó - "ki kell vonnia". A csütörtökön reggel elszállított emberek közül harmincan rokonoknál is ismerősöknél töltötték a napot és az éjszakát, egy embert pedig a tuzséri művházban helyeztek el. 

Ennyit tudni, a többi csak pletyka. Az ügyben kiadott egyetlen MTI-közlemény szerint a kamionban veszélyes anyag volt, de azt nem mondták meg, hogy micsoda.

 Több környékbelivel sikerült beszélnem, köztük egy neve elhallgatását kérő államigazgatási vezetővel. Hivatalos információt senki sem kapott, de a következő híresztelésekről többen is beszámoltak:

  • állítólag 3 napig nem mertek olyan közel menni a kamionhoz, hogy kiemeljék belőle a halott sofőr holttestét. (A tuzséri polgármester szerint ugyanakkor ez elképzelhetelen.);
  • a magyar katasztrófavédelmisek állítólag nem tudtak maguk megbirkózni a feladattal, ezért orosz, német és lengyel szakértők is érkeztek a helyszínre;
  • egyes hírek szerint csütörtökön csak 16 tonnát sikerült kiszivattyúzni a 20-ból, ezért az akciót hétfőn folytatják;
  • egy informátorunk szerint a katasztrófevédelmisek informálisan azt javasolták a közelben lakó családoknak, hogy a gyerekeiket vigyék távolabbi településekre.

Ezek azonban csak pletykák. Minden környékbeli  beszélgetőpartnerünk arra panaszkodott, hogy lényegében semmit sem mondtak nekik, pedig több hivatalos személy volt közöttük.

Az ügyben egy rakás kérdést küldtünk a rendőrségnek és a katasztrófavédelemnek, amint válaszolnak, új cikket írunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.