Összecsapások Virginiában a szélsőjobboldali tüntetésen, a kormányzó szükségállapotot hirdetett

külföld
2017 augusztus 12., 15:00



link Forrás

Erőszakos összecsapások robbantak ki a szélsőjobboldali felvonulók és az ellentüntetők között a virginiai Charlottesville-ben, ahol már pénteken is erőszakba torkollt a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Unite the Right az amerikai fajüldözés korát idéző fáklyás felvonulása. Az erőszakra tekintettel Virginia kormányzója, Terry McAuliffe szükségállapotot hirdetett, a rendőrség pedig figyelmeztetést adott ki az engedély nélkül gyülekezőknek.

link Forrás

A helyszíni beszámolók szerint a Unite the Right vonulásán részt vevők a Konföderáció és a náci Németország zászlait lengették, ezekről több felvétel is készült. Előző este ugyanők fáklyákkal vonulva ordibálták, hogy "vér és föld", amivel arra akartak utalni, hogy vérüket és földjüket is megvédik a betolakodóktól, akik alatt ők a nem fehér bőrű emberekre gondolnak. (Via The Guardian)

UPDATE 19:19: Odáig fajult a helyzet, hogy a first lady, Melania Trump sem hallgathatott tovább. "Országunk bátorítja a szabad szólást, de próbáljunk szívünkben gyűlölet nélkül kommunikálni. Semmi jó sem származik az erőszakból. #Charlottesville" - írta

link Forrás
UPDATE2 19:23:
Sőt, azóta maga az elnök, Donald Trump is, aki összefogásra szólított. "MINDANNYIUNKNAK össze kell fognia és elítélnie mindent, amit a gyűlölet jelent. Amerikában nincs helye ilyen erőszaknak. Jöjjünk össze mind eggyé!" - írta.
link Forrás
UPDATE3 20:14:
SŐT! Donald Trump újabb tweetben emlékezett meg a charlottesville-i zavargásról. Bedminsterben vagyok találkozókon és sajtótájékoztatón Virginiáról & mindenről, amit eddig csináltunk és most is teszünk azért, hogy jobb legyen - de Charlottesville szomorú!" - írta.
link Forrás

Komolyra fordítva a szót, Charlottesville-ben tényleg elszabadultak az indulatok, ezen a videón 7:30-nál egy autó nagy sebességgel belehajt a tüntetők között békésen araszoló autókba. A felvételek alapján egészen biztosan voltak súlyos sérültjei is az incidensnek:

link Forrás
link Forrás

UPDATE4 20:53: A helyi tanács tájékoztatása szerint legalább hatan sérültek meg akkor, amikor autó hajtott nagy sebességgel a szélsőjobboldaliak ellen vonuló antirasszista tüntetők közé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.