Az összes vaddisznót kilövik Kárpátalján

külföld
2017 augusztus 26., 08:33

Kárpátalja öt régiójában, köztük a Magyarországgal határos nagyszőlősi és beregszászi járásban is találtak már sertéspestissel fertőzött állatot, számol be a Világgazdaság. Az ukrán hatóságok korábban csak elhullott vaddisznókban mutatták ki a kórokozót, a napokban viszont már háztáji állatok közt is megjelent a járvány. Ott ahol bebizonyosodik, hogy az afrikai sertéspestis végzett a házi sertéssel, az előírások szerint a településen és annak három kilométeres körzetében minden hízót meg kell semmisíteni. Pósaházán emiatt több mint ötven állatot égettek el. 

Fehérorosz katona etet egy disznót a Białowieża-erdőben lévő határállomáson 2012. február 23-án (Fotó: Egor Eryomov / RIA Novosti)
photo_camera Fotó: Egor Eryomov

A helyzet súlyosbodását látva, a helyi vadgazdálkodási hivatal úgy döntött: kilövik a teljes vaddisznóállományt. A Világgazdaságnak a hivatal szóvivője elmondta, hogy

nem találtak más megoldást a vírus terjedésének megfékezésére, ezért döntöttek a drasztikus lépés mellett. 

A becslések szerint 3500 vaddisznó él a megyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.