A mesterséges intelligencia tíz évvel a tünetek jelentkezése előtt felismeri az Alzheimert

TUDOMÁNY
2017 szeptember 18., 07:33

A mesterséges intelligenciának az orvoslásban is nagy szerepe lehet. A Bari Egyetem kutatói például kismintás kísérletük eredményei alapján állítják, hogy az alzheimeres elváltozások felismerésére edzett mesterséges intelligenciájuk (MI) a betegség tüneteinek jelentkezése előtt tíz évvel képesek már megállapítani a megbetegedést.

Az MI-jüket 67 MRI-felvétel segítségével képezték ki. A 67 képből 38 készült alzheimeres agyról, a maradék 29 egészséges agyakról készült felvétel volt. A kutatók arra képezték ki MI-jüket, hogy a neuronháló elemzésével felderítsék a betegséget. A kiképzés után az MI-t 148 új szkennel tesztelték. Ezek közül 48 már alzheimeres betegek agyáról készült, 48 pedig olyan emberek agyáról, akiknél később alzheimert diagnosztizáltak.

Az MI az esetek 86 százalékában volt képes diagnosztizálni az Alzheimert, 84 százalékban pedig már azokat a nagyon korai, nagyon enyhe kognitiv elváltozásokat is, amelyek később alzheimerhez vezettek.

Ez alapján úgy vélik, hogy ha az MI-jüket nagyobb mennyiségű képpel tudnák felkészíteni, akkor a jövőben még ennél is sokkal pontosabban ismerheti fel a betegséget. (Via Endgadget)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.