Trump utasítása ellenére sem szavazzák meg a republikánusok az Obamacare kinyírását

külföld
2017 szeptember 26., 21:47
comments 74

Az amerikai republikánus szenátorok lemondtak arról, hogy még a héten szavazzanak saját legújabb egészségbiztosítási tervezetükről.

Bill Cassidy, aki Lindsey Graham szenátorral közösen terjesztette elő a tervet, kedden közölte: „úgy döntöttünk, hogy a héten nem szavazunk róla, mivel nincs meg a megfelelő számú szavazat”. Lindsey Graham szenátor még hozzátette: „egy napon majd eljutunk oda is”.

A két republikánus szenátor a múlt héten terjesztette elő a korábbiakhoz képest némi módosítást tartalmazó tervet, és a héten kellett volna szavazni róla. Azonban hétfő estig már három republikánus politikus jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést.

Susan Collins korábban jelezte, hogy akkor sem tudja támogatni a „mélyen elhibázott” tervet, ha Trump elnök erre szólított fel és pénzt ígért az államának. 

Mivel a szenátusban a republikánusoknak kicsi a többségük és a demokraták egyhangúlag elutasítják a tervet, így a szavazás egyértelmű kudarccal zárult volna. A javaslat elhasalása újabb nagy csapást jelent a Trump és a republikánusok közötti együttműködésnek. Az elnök korábban a legfontosabb feladatnak jelölte ki az Obamacare visszavonást. 

A Graham-Cassidy névre keresztelt tervezet nem törölte volna el teljes egészében a Barack Obama által elfogadott egészségbiztosítási törvényt, de olyan változtatásokat vezetett volna be, amelyek milliókat zártak volna ki az egészségbiztosítás lehetőségéből.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a sajtóértekezleten már a várható adótervről kezdett beszélni, majd azt hangsúlyozta, hogy immár az adóreform megvitatásáé az elsőbbség. Ezzel a republikánusok gyakorlatilag jelezték, hogy a továbbiakban nem akarnak az egészségbiztosítással foglalkozni, tehát érvényben marad az Obamacare. A jövőben inkább az adóreformra koncentrálnak. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.