Magyarország a Buksi nevű németjuhászok birodalma

kutya
2017 október 30., 09:59

Kollegiális kalapemelintéssel, hosszú füttyszó után mondom, hogy rég született annyira hiánypótló cikk a magyar interneten, mint az Index írása a legdivatosabb magyar kutyanevekről és kutyafajtákról. A Magyar Állatorvosi Kamarától (MÁOK) megszerzett adatok alapján a nyilvántartott magyar kutyaállomány több mint 2 millió egyedből áll, és több mint hatvan százalékuk fajtatiszta, ami közel 1,3 millió fajtiszta állatot jelent.

A legnépszerűbb kutyafajta itthon a német juhászkutya, ők 130 ezren vannak. Minden megyében ők a legkedveltebbek, leszámítva Csongrádot, ahol a pulik, és Budapestet, ahol a yorkshire terrierek. Budapesten 4 kerületben törik csak meg a terrierek uralmát: a XVI., a XXII. és a XXIII. kerületben a németjuhászok, Csepelen pedig az angol buldogok.

Az országos népszerűségi listán a németjuhászokat a 82 ezres tacskóállomány követi, majd a 77 ezer magyar puli. A negyedik helyen a yorkshire terrierek állnak, ők 65 ezren vannak.

Kutyanevek tekintetében nem a fantáziájukról híresek a magyarok, szinte mindenhol Buksiból van a legtöbb. Ez alól a Lilik által uralt Budapest, Zala megye, a Bobik birodalma és a Picurok királyságai: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Vas megyék képeznek kivételt.

Budapesten a XVI., a XXII. és a XXIII. kerület névadásban is a maga útját járja, itt és a Ferencvárosban nem a Lilik, hanem a Macik vannak legtöbben, Csepelen pedig a Lizák.

Az Index cikkében az országos kutyanév-adatbázisban is lehet keresgélni, kiderült például, hogy van az országban 71 kutya, amit Amazonnak hívnak, és valószínűleg van közöttük egy hím is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.