Hogyan éljük túl a karácsonyt mobillal a kézben?

hirdetés
2017 december 11., 10:39
ad

Megállíthatatlanul robogunk az év végi ünnepek felé, az össznépi családi találkozókon pedig két bejgli között, szuszogva omlanak le az önmegtartóztatás falai. Előkerülnek a mobilok, jönnek az üres perceket kitöltő szelfik, az összehasonlított funkciók, és a vad böngészési verseny, avagy ki találja meg előbb a Reszkessetek betörők poéngyűjteményét.

De hol a határ? Azt semmiképp se hagyhatjuk, hogy a mobil digitális facehugger módjára cuppanjon rá a tudatunkra, de 2017-ben, amikor képeslap helyett a nagyi is GIF-animációt küld üdvözlésképp, akkor nincs értelme szemérmesen rezgőre állított telefonnal kibekkelni a karácsonyt.

De akkor mégis mire és hogyan?

Élő közvetítés a távoli rokonoknak

A nehézkesen pötyögött üzenetek helyett ma már egyszerűbb elindítani egy élő közvetítést a távoli rokonok számára, így ők is első kézből láthatják a kötött pulóvereknek felhőtlenül örülő arcokat. Erre a feladatra tökéletes célszerszám bármelyik középkategóriás mobil, de azért akad menőbb megoldás is. Ilyen a Nokia 8 androidos okostelefon "bothie" elnezvezésű funkciója, amivel az előlapi szelfikamera, és a hátoldali, dupla Zeiss optikák egyszerre rögzítenek.

A videó mehet Facebookon és YouTube-on, 4K felbontásban, a kettéosztott képen pedig végre nem csak az ajándék csomagolását éppen tépő családtag érzelmei tükröződnek, hanem az ajándékozó izgalmai is. Feltéve, hogy ő tartja a telefont.

Fahéj, szegfűszeg, és tánc

A csendesnek szánt este is mozgalmassá válhat, ha az édes szirupok alkoholtartalma dolgozni kezd. Ilyenkor jön jól a bármivel bármilyen csatornán kommunikálni képes okostelefon, NFC-vel, combos akkumulátorral, és a jó öreg 3,5 milliméteres jack ajzattal, ami lassan kikopik a mobilok világából. Pedig amikor az öreg hifihez csak ez az egy járható út a Youtube diszkó felé, aranyat ér a klasszikus megoldás, ami például a Nokia 8-ason megtalálható.

Tekerd fel a hangerőt

Minden karácsonyi rokonturné során elérünk arra a pontra, amikor az összesereglett közönség elé kell tárni a családi videók "best of" válogatását. Az óvodai ünnepségen szavaló unokákon ámulni, a kamasz garázsbanda első Metallica feldolgozásán röhögni csak akkor tud a nagyérdemű, ha tisztán látja és hallja az eseményeket.

Előbbiről az 5,3 col méretű, 2560 x 1440 pixel felbontású képernyő, utóbbiról a Nokia OZO 360 fokos térhangzása gondoskodik.

Ne őrüljünk meg a rögzítésben

Meg kell örökíteni a fontos pillanatokat, de azért ne mindent az archívumnak lőjünk, hiába korlátlan a Google fotótár, sok esetben jobb csak a szemünknek meghagyni az élményt, mert még a 4K-ban rögzített videónál is többet ér egy idő érlelte, egyedi karácsonyi történet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.