Bejelentette, hogy elindul az egyiptomi elnök ellen, három nappal később letartóztatták

külföld
2018 január 23., 17:49
comments 51

Számi Anan volt vezérkari főnök el akart indulni Abdel-Fattáh esz-Szíszi hivatalban lévő egyiptomi elnök ellen a márciusi választáson, de kedden Kairóban letartóztatták. Anan szóvivője szerint hétfőn a kampánystáb 30 tagját és a családtagjaikat is letartóztatták. Jelenleg azt sem tudják, hol tartják fogva őket. 

Anan szombaton jelentette be, hogy elindul az elnökválasztáson, lett volna esz-Szíszi egyetlen komoly kihívója, így viszont szinte biztos, hogy a hivatalban lévőelnököt újraválasztják. 

photo_camera Számi Anan Fotó: Ahmed Ismail/Anadolu Agency

Anan hivatalos Facebook-oldalán közölték, hogy a kampány határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét, „mivel féltik a változásról álmodó állampolgárok épségét és biztonságát”.

A hadsereg az állami tévében felolvasott nyilatkozata szerint „a fegyveres erők nem hunynak szemet a kirívó törvénytelenségek felett, amelyeket Anan elkövetett, és amelyek súlyosan sértik a katonai szolgálat előírásait”.

photo_camera Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök Fotó: HANDOUT/AFP

Kifogásolták, hogy Anan nem kért engedélyt a hadseregtől indulásához az elnökválasztáson, és nem tette meg a szükséges lépéseket katonai szolgálatának befejezéséhez. A közlemény szerint Anan a választáson való indulása érdekében olyan hivatalos dokumentumokat hamisított, amelyek szerint véget ért katonai szolgálata.

A választás első fordulója március 26-28. között lesz, a jelölteknek január 29-ig kell bejegyeztetniük magukat. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.