Olyan helyreigazítás jelent meg az Indexen, mint egy Fideszről szóló Örkény-novella

Média
2018 február 03., 21:03

photo_camera Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár

A mai nap egyik legfontosabb, egyszerre leleplező és igen szórakoztató magyar sajtóproduktuma nem egy nagy cikk, rádióadás vagy oknyomozó videó, hanem egy pokolian vicces, rövidke  helyzetigazítás az Indexről. Így most formabontó módon teljes egészében közöljük valaki más helyreigazítását, azonnal kiderül, hogy miért:

A www.index.hu hírportálon, 2014. november 3-án megjelent "Az államtitkári család rendben van az állami művészeti pénzekkel" című írásunkban valótlanul állítottuk, hogy Kligl Sándor szobrászművész dr. Lengyel Györgyi férje. A valóságban Kligl Sándor szobrászművész és dr. Lengyel Györgyi érzelmi kapcsolatban állnak.

Ugye, hogy tisztára olyan, mint egy kiadatlan Örkény-egyperces?

Főleg, ha az ember megismeri a hátteret.

A sztori annyi, hogy az Index még 2014. novemberében írt egy cikket, aminek az egyik fő állítása az volt, hogy Kligl Sándor szobrászművész úgy kapott egy rakás - összesen 23,5 millió forint értékű - megrendelést köztéri szobrokra az EMMI felügyelete alatt álló  Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), hogy mindeközben

  1. ott ül az NKA vezetésében
  2. és Lengyel Györgyinek, a NKA-t felügyelő EMMI közigazgatási államtitkárának a férje

A cikk szerint ez a családon belüli pénzcsorgatás 

"A kormányzaton belül is komoly visszatetszést keltett."

Ezek után négy évig pereskedtek azért, hogy az Index leírhassa, a sztori úgy volt igaz, ahogy megírták, azzal a lényeg szempontjából tökéletesen érdektelen pontosítással, hogy Kligl nem Lengyel férje, hanem “érzelmi kapcsolatban állnak”. 

Update: Erre az Örkény-egypercesre gondoltam, csak elfelejtettem belinkelni, és most inkább idemásolom:

MAKACS SAJTÓHIBA

Helyreigazító közlemény

Lapunk keddi számában hírt adtunk arról, hogy a svéd tudományos akadémia díszdoktorrá avatott egy magyar tudóst - akit - őszinte sajnálatunkra - "dr. Pálpéter Péter Pál" néven említettünk. Ráadásul nemcsak a szövegben, hanem a tudósítás címében is hibásan közöltük a Pálpéter Péter Pál nevet.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.