A szíriai kurdok szerint a török hadsereg vegyi fegyverrel támadt rájuk

külföld
2018 február 17., 10:31

Szíriai kurd és állami sajtóorgánumok azzal vádolták meg szombaton Törökországot, hogy

gáztámadást hajtott végre az ország északnyugati részén, Afrín körzetében.

Arról számoltak be, hogy helyi orvosok szerint hat embert vittek kórházba légzési nehézségekkel, hányással és bőrkiütésekkel, miután Törökország szerintük mérges gázzal töltött lövedékeket lőtt ki a térségben.

Az AP amerikai hírügynökség hangsúlyozza, hogy a jelentéseket független forrásból egyelőre nem tudták megerősíteni.

A szíriai állami hírügynökség szerint Törökország mérgező anyagot tartalmazó lövedékeket lőtt ki egy falura Afrín közelében, ami miatt hat fulladozó civilt vittek kórházba.

A török haderő egyelőre nem reagált a vádakra, de korábban kijelentette, hogy nem használ vegyi fegyvereket, sem más, nemzetközi tilalom alatt álló fegyvert afríni műveleteiben. Törökország részese a vegyifegyver-tilalmi egyezménynek. 

A török hadsereg egyre agresszívabb műveleteket hajt végre a szíriai-török határ mentén élő kurdok ellen is, akik ugyan az amerikaiak szövetségesei a szíriai háborúban, a szintén NATO-tag törökök ellenségként kezelik őket. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.