Le kellett mondania a norvég igazságügyi miniszternek, miután a terroristák támogatásával vádolta az ellenzéket

külföld
2018 március 20., 08:37
comments 149

Még a vele szemben kezdeményezett bizalmatlansági szavazás előtt bejelentette lemondását Sylvi Listhaug norvég igazságügy-miniszter. Ezzel valószínűleg az összeomlástól mentette meg a kisebbségben kormányzó norvég kormánykoalíciót.

Sylvi Listhaug
photo_camera Sylvi Listhaug Fotó: BERIT ROALD/AFP

Az ellenzék azért kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben a jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó miniszterrel szemben, mert Listhaug egy korábbi Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg az ellenzéki Munkáspártot, hogy előrébb helyezi a terroristák jogait az ország biztonságánál. (Ez volt az a párt, amelynek az ifjúsági táborában 2011-ben 68 fiatalt ölt meg Anders Breivik szélsőjobboldali terrorista.)

A miniszter azért támadta a Munkáspártot, mert megvétózták azt a javaslatot, ami lehetővé tette volna, hogy bírósági ítélet nélkül megfoszthassák az állampolgárságuktól a potenciális terroristákat. 

Az ügy hatalmas politikai vihart kavart az országban, és bár a miniszter később bocsánatot kért szavaiért, az ellenzék nem tartotta a gesztust kellően őszintének.

A lemondást bejelentő posztjában Listhaug azt írta, hogy a Munkáspárt vezetője boszorkányüldözést folytatott ellene, hogy elnémítsa a bevándorlásról folytatott vitát. Azt ígérte, hogy a parlamentben tovább küzd a szigorúbb bevándorlási szabályokért. 

Norvég sajtóhírek szerint az Erna Solberg vezette kisebbségi kormány arra készült, hogy a bizalmatlansági indítvány sikere esetén lemond. (Bloomberg/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.