Magyarországon él a legtöbb fiatal, aki nem szeretne nyelveket tanulni

oktatás
2018 június 08., 05:15
comments 373

Az uniós országok között Magyarországon van a legtöbb olyan fiatal, aki nem szeretne újabb idegen nyelveket tanulni – derül ki az Európai Bizottság oktatási főigazgatóságának friss kutatásából, amelyben a 18-30 évesek nyelvtudását és nyelvtanulási hajlandóságát vizsgálták. A Népszava az eredményeket ismertetve azt írja, a magyar fiatalok többsége, 72 százaléka egy, maximum két nyelven tud írni és olvasni, és ebbe már az anyanyelv is beleszámít.

Ezekkel az eredményekkel a lista végére került Magyarország. Egyedül az Egyesült Királyságban élő fiatalok válaszoltak nagyobb arányban (74 százalék) igennel például arra a kérdésre, kényelmesen érzik-e magukat úgy, hogy csak az anyanyelvüket beszélik. Rögtön utánuk a magyarok következnek, 49 százalékos aránnyal.

A legutóbbi Eurostat felmérés is hasonló eredményt hozott, a szerint a magyaroknak csak a 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, és ez a legrosszabb arány az egész unióban.

Pedig a nyelvtudás hamarosan elengedhetlenné válik a fiatalok számára: a kormány rendelete szerint 2020-tól csak az vehető fel egyetemre, főiskolára, aki legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.