Elindult a szélturbina-park, ami Trump szerint "szamárság" és "madárgyilkos"

szélenergia
2018 július 03., 07:00

Az első turbina üzembe helyezésével termelni kezdett az a Skócia partjainál épülő szélturbina-park, amely pár éve arról lett híres, hogy Donald Trump twitter-üzenetben kelt ki magából ellene.

"Asinine", "bird-killing" és "ill-conceived", vagyis "szamárság", "madárgyilkos" és "beteg ötlet", pötyögte ki a netre Trump, még elnöksége előtt. A felháborodás oka nem a zöld energiával kapcsolatos ellenérzésekből fakadt, hanem nagyon is gyakorlatias gazdasági ellenérdekből. Az új szélerőmű ugyanis alig 3,5 kilométerrel a Trump érdekeltségi körébe tartozó aberdeenshire-i golfpályája mellett épült és az Egyesült Államok jelenlegi elnöke attól tartott, hogy a turbinák látványa miatt megcsappanhat az Aberdeen-i öbölbe érkező turisták tömege.

Tengeri szélturbina-park
photo_camera Tengeri szélturbina-park: szó se róla, valóban megváltoztatja a táj látképét Fotó: Vattenfall

A Trump International Golf Club Scotland Limited jogi úton is megkísérelte megakasztani a beruházást, de erre vonatkozó beadványukat 2015-ben az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága elutasította.

A Vattenfall beruházásában épülő tengeri szélerőmű 93,2 megawattra tervezett csúcsteljesítményével Skócia legnagyobb turbinaparkja lesz, amikor teljesen elkészül. A park mindössze 11 turbinából áll majd, de ezek a turbinák a világ jelenleg gyártott legnagyobb turbinái, Vestas V164-8.4-asok. A park így nagyjából 80 ezer háztartás energiaigényét fedezi majd. A szélpark által megtermelt energiamennyiséget fosszilis energiával megtermelve évente 134 ezer tonna szén-dioxid kibocsátással kellene számolnia az emberiségnek. Szóval akár szamárság, akár nem, hosszú távon nem olyan nagy baj, hogy Trump golfpályájának panorámája kicsit átalakult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.