Egyes MI-cégeknél magukat mesterséges intelligenciának tettető emberek dolgoznak

TECH
2018 július 06., 14:38

A Guardianben az „Óz, a csodák csodája”-technikáról jelent meg véleménycikk, ami szerint egyes techcégek az alábbi csalással operálnak:

  1. Minimálbérért felvesznek embereket, akik magukat embernek tettető robotnak tettetik magukat.
  2. Erre befektetői tőkét gyűjtenek.
  3. És várnak, hogy valaki tényleg kifejlessze az MI-t.

Eszerint több cég úgy adja el magát, mintha már meg lenne nekik a legújabb technológia, de igazából csak olcsó munkaerővel csapják be a külvilágot. Az is kiderült, hogy sok applikációnál emberi fejlesztők is rálátnak magánlevelekre, mondván, „fel kell készíteniük” az AI-t a gépi tanulásra, de igazából nem csak programozási feladatokról van szó: a techcégek nagy része sokkal több humán erőforrást használ a normál működésnél, mint amit bevall.

A Kraftwerk emberi tagjai magukat embernek kiadó robotnak kiadva
photo_camera A Kraftwerk emberi tagjai magukat embernek kiadó robotnak kiadva

A Bloomberg két éve írta meg, hogy az X.ai és a Clara naptári szolgáltatásoknál az MI-re előfizetőknek betanított munkások napi 12 órán át válaszolgattak csetbotként, és a monoton munkát végzők azt várták, mikor veszi már el a munkájukat egy robot. Az Amazon Mechanical Turk-ön alapuló recept appját is alulfizetett emberi munkások írták át a háttérben. Gregory Koberger, a ReadMe alapítója a Wall Street Journek azt mondta: „Gyarkolatilag a mesterséges intelligenciát imitálják emberi lényekkel.”

Nemrég írtunk arról, hogy egyes vélemények szerint közeledhet az eddigi legnagyobb MI-tél, bár vannak ezzel ellentétes vélekedések is. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.