A kormányhoz fordul Balatonberény, hogy szabályozzák a vendégeket is elkergető madárriasztó hangágyúk használatát

mezőgazdaság
2018 augusztus 03., 14:09

Felterjesztési jogával élve a kormányhoz fordul a balatonberényi képviselő-testület, kérve a madárriasztó hangágyúk használatának szabályozását – közölte Horváth László független polgármester az MTI-vel.

Az MTI korábban arról írt, hogy idén a szokásosnál előbb érik a szőlő, így a gazdák a balatoni turisztikai csúcsszezon közepén már elkezdték a hangágyúk használatát, hogy megvédjék a munkájuk gyümölcsét a seregélyektől. Balatonberény – ahol a külterületi szőlők közvetlenül szomszédosak az üdülő- illetve a lakóövezettel – a Somogy Megyei Kormányhivataltól kért soron kívüli intézkedést egy hete, arra is hivatkozva, hogy a kora reggeltől estig, 10-12 másodpercenként durrogó hangágyúk elviselhetetlen zaja miatt sok vendég távozott a településről.

Horváth László az MTI-nek most azt nyilatkozta: a kormányhivatal még nem intézkedett, de a település 10 helyszínen zajszintmérést végeztetett. A hangágyúk zaja 7 helyszínen meghaladta a megengedett értéket. Csütörtökön összehívták a térség szőlősgazdáit, a hegyközség elnökét és a hegybírót, hogy az esetleges bírságolások helyett kompromisszumra jussanak. Abban állapodtak meg, hogy szakértő fog segíteni a gazdák hangágyúinak beállításában, és a lövések sűrűségét is legalább felére csökkentik.

A polgármester azt mondta, azért fordulnak a kormányhoz, mert olyan jogszabályokat tartanak szükségesnek, amik engedélyhez kötik és megfelelően szabályozzák a madárriasztó hangágyúk használatát. Azt is mondta, hogy a balatonberényi önkormányzathoz még a szemközti parton lévő Vonyarcvashegyről is érkeznek panaszok.

A híres szőlő- és bortermelő vidéknek is számító üdülőrégió több részén, egyebek közt Balatonboglár és Balatonlelle térségében is gond a hangágyúzás, ami a legolcsóbb és leghatékonyabb módszernek számít a seregélyek ellen, bár akad többféle védekezési más lehetőség is.

Augusztus elsejétől a vadászok is riaszthatják puskalövésekkel a madarakat. A balatonberényi képviselő-testület kezdeményezi ennek a jogszabálynak a módosítását is úgy, hogy ne a naptárhoz, hanem a szőlő éréséhez igazítsák a vadászok bevetésének lehetőségét – mondta Horváth László. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.