Koccanás Szombathelyen: „Büdös geci szar, migráns faszszopó, bazmeg!”

Tbg
bűnügy
2018 szeptember 04., 09:06
  • Egy kisebb közlekedési incidens, amelyben mindössze egy visszapillantó tükör sérült meg, fajult verekedéssé Szombathelyen.
  • Egy kisebb társaság egy skót és egy magyar állampolgárt vert meg.
  • A sértettek hiába próbálták kulturáltan elintézni a piszlicsáré ügyet, migránsozás, ütlegelés volt a válasz.
  • Az esetről videó készült.
  • A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást, a gyűlölködést nem látták megalapozottnak.
  • A felheccelt szombathelyi társaságnak egy skót orvost és egy magyar képzőművész-informatikust sikerült megverni. 

A 28 éves, magyar állampolgár B. - mint minden évben egyszer-kétszer - és barátja, a skót J. Magyarországra látogattak. B. szüleit is felkeresték, akik Szombathelyen élnek. A látogatás idején B. édesapjának kocsijával közlekedtek a városban. Vasárnap koradélután is éppen mentek valahova, J. vezetett. Ekkor történt a kis baleset: az autóval véletlenül elsodorták egy parkoló autó visszapillantó tükrét. 

Az autóval 20-25 méteren belül megálltak, de már ekkor látták, hogy hatan, egy család és egy-két ismerős, rohannak utánuk. Mint B. a 444-nek elmondta, még ki sem szálltak szinte a kocsiból, amikor azonnal rájuk rohantak, és bár nem volt különösebben komoly az okozott kár kifejezetten agresszíven léptek fel: rasszista sértéseket kiabáltak, migránsoztak, majd mindkét férfit bántalmazták.

„Arra számítottunk, hogy elnézést kérünk, kitöltjük a biztosítós papírokat, aztán körülbelül 15 perc elteltével megy mindenki a dolgára. Teljesen máshogy alakultak az események” - mesélte B. a 444-nek.

A kár - mint később kiderült - mindössze 10-15 ezer forintos: a Fiat Puntó visszapillantójának tükrét befoglaló keret tört el.

A sofőr, J. nem tudott magyarul, ezért a feldühödött szombathelyiek a magyar állampolgáron, B.-n kezdték el kitölteni a dühüket, fojtogatták, arcon ütötték. B. az esetet felvette videóra. (Az arcokat a személyiségi jogok védelme miatt kitakartuk.)

link Forrás

„Büdös geci szar, migráns faszszopó, bazmeg!”

„Alapvetően az volt eleinte a bajuk, hogy J.-nél nem volt jogosítvány... illetve megijedhettek a ténytől, hogy baja lett a kölcsönzött autónak...” -  próbálta B. elképzelni, mi válthatott ki ilyen mértékű agresszív reakciót, de ezek egyike sem magyarázza az önbíráskodás és a gyűlöletbűncselekmény - legalábbis ezek gyanúját felvető - teljesen értelmetlen hőzöngést és brutalitást.

A 33 éves skót állampolgár J. bőrszíne egy fokkal sötétebb a fehér európai átlagnál: skót édesanyja és iráni édesapja van, ő már Skóciában született. Matemetikából és fizikából szerzett mesterdiplomát, majd váltott, orvosnak tanult, három éve Skóciában gyógyít. Jogosítványa van.

Miután a feldühödött magyarok nem beszéltek angolul, B.-nek estek. Látszólag teljesen értelmetlenül, mert B.-ék készséggel vártak, és ki szerették volna tölteni kötelező biztosításhoz járó kárbejelentő lapokat, ahogy az ilyen balesetnél bevett szokás.

Az okozott kár a Fiat Puntóban
photo_camera Az okozott kár a Fiat Puntóban Fotó: B. felvétele

Gyűlölködés csak úgy

A szombathelyi társaság azonban valamiért minden áron maga akarta igazolni a két férfi személyazonosságát, amihez egyébként nincs joguk. A forgalmit próbálták erőszakkal megszerezni, és amikor B. ennek szóban ellenállt, nekiestek. A sötétbarna ruhás alak többször arcon ütötte, fojtogatta, gyomrozta - ezek egy része a videón is látható, ám a verés közben a kamera kikapcsolt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy meg sem próbálták civilizált módon elintézni ezt a mindennapinak nevezhető incidenst. A legalapvetőbb emberi kommunikációra is képtelennek mutatkoztak:

Szürke Ruhás J-nek: Büdös geci szar, migráns faszszopó, bazmeg! Nem tudsz vezetni? Mit csináltál?
J: ...
B: Nem én vezettem, nem kell buzizni… Nem beszél magyarul!
Nő: Akkor hogy beszél?
B: Angolul.
Szürke Ruhás: Van jogosítványa?
B: Van jogosítványa.
Szürke Ruhás: Úgy orrba baszlak, mindjárt [nem érthető]!
Barna Ruhás B.-nek: Mi van köcsög? Hozzám beszélsz? Kinek beszélsz?
(...)
Szürke Ruhás: Először előveszed a papírjaitokat, jogosítványt, útlevelet, meg mindent, baszod, mert különben szétbaszom a te meg a hülye, büdös migráns geci haverod fejét, bazmeg!
B: Ez gyűlöletbűntény.
Szürke Ruhás: Nem, nem gyűlölet [Megrángatja B-t, megpróbálja elvenni a forgalmit]!
B: Ez egy forgalmi. [Nem engedi kitépni a kezéből a dokumentumot.] Majd a rendőrnek odaadom…!

B.-ék ezután belátták, hogy teljesen értelmetlen a kulturált stílus, megvárták inkább a rendőrség kiérkezését, amit egyébként a társaság hívott ki.

A rendőrség 10 perc alatt kiérkezett, és megnyugtatták a dühöngőket, akik közül a Barna Ruhás, aki B.-t többször bántalmazta, közben kereket oldott. Ő egyébként láthatóan fel sem fogta, mi történt, később társai magyarázzák el neki, hogy ki vezette az autót. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy szidalmazzon és ütlegeljen.

Mint a dühöngők a rendőröknek előadták, azért rohantak utánuk és támadták meg őket a kocsiban, mert azt hitték, a két férfi el akar hajtani. Szerintük azért álltak meg a kocsival, mert utolérték őket. Mint B. elmondta, ezen aztán a rendőrök is nagyot derültek látván egyfelől a kár nagyságát, illetve azt az érvelést sem tudták komolyan venni, hogy az autó nyomába eredő társaság meg tudta volna állítani az autót.

B. végül feljelentést tett. A rendőrség garázdaság gyanújával kezdett el nyomozni, a gyűlöletbűncselekményt - függetlenül attól, hogy a videón egyértelműen látszik, hallatszik, hogy a támadás érzelmi kiváltó oka a külföldi férfi bőrszíne - nem látták megalapozottnak.

Skóciában verekedni szoktak

B. sérüléseiről látlelet készült, a videófelvételt a nyomozás érdekében átadta a rendőröknek. B. elmondása szerint másnap felkereste a Fiat Puntót bérbeadó helyi céget, megtudta, hogy mennyi az okozott kár, és elnézést kért a kellemetlenségekért.

„Nálatok mindig ez van?” 

- kérdezte J. B.-től, miután lecsillapodtak a kedélyek, és megbeszélhették J. első magyarországi tapasztalatait.

Pedig Skócia nem az a hely, ahol nagyon messzire kell menni egy pofonért, ha az ember nagyon akar verekedni. Mint azt a 2010 óta ott élő, képzőművésznek tanult és jelenleg informatikusnak tanuló B. elmondta, a rendőrség ott különbséget tud tenni gyűlöletbűncselekmény és kocsmai kakaskodás között.

„Szinte mindennapi látvány, hogy a kocsma előtt két arc összeverekszik, kakaskodnak. A biztonsági őr ilyenkor jelen van, a verekedés elfajulása esetén közbelép. Viszont ha a verekedésnek közösségellenes (rasszista, vallást sértő stb.) színezete van, nem kölcsönös elhatározáson alapul, tehát támadásról van szó, azonnal rendőrségi ügy lesz belőle. Ami persze teljesen más kategória" - összegezte B., hogyan élték meg a szombathelyi kiruccanást ők.

A rendőrség garázdaság ügyében nyomozást indított.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.