Egy panamai kézben lévő, szlovákiai székhelyű, frissen alapított cégnél kötött ki az MVM ötmilliárd forintos megbízása

bűnügy
2018 október 01., 06:35
comments 264

Hetekkel ezelőtt kezdett el cikkeket közölni az Index arról, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi auditorcég, a KPMG nem írta alá magyar állami MVM tavalyi éves beszámolóját. Mint kiderült, a könyvvizsgálóknak egy svájci leányvállalat ügylete lett feltűnő: az MVM Zrt. 4,89 milliárd forintot juttatott az MVM International AG nevű zürichi leányvállalatának, hogy szerezzenek be egy informatikai rendszert, illetve egy felügyeleti rendszert magának az anyacégnek. Már az furcsa lehetett volna, hogy miért kell egy ilyen megbízást egy svájci leányvállalathoz delegálni, de mint az Index hétfői cikkéből kiderül, aztán a megbízást ők is továbbpasszolták egy frissen alapított szlovákiai cégnek, a Scadex s.r.o.-nak.

A cég székhelyen Révkomárom lepattant lakótelepén van bejegyezve, a jelek szerint honlapja se nagyon van. A vállalatban 15 százalékos tulajdonrésszel bír a Budakeszin élő Fürlinger Gyula, míg a maradék 85 százalék egy másik szlovák cég, a Constructline s.r.o., amit pedig a panamai Bearberry SA tulajdonol.

Mint a cikkből kiderül, az informatikai rendszer megrendelése hosszas halogatás után 2017 elején ment át az MVM döntéshozatali mechanizmusán, és a magas költségek miatt nem csak az igazgatóságot, illetve a felügyelőbizottságot, de az akkor Seszták Miklós vezette fejlesztési minisztériumot is megjárta.

Az Index értesülései szerint a svájci cégre csak kevesen láthattak rá az MVM-ből: Szarapka Lehel volt a svájci leány igazgatója és egyetlen munkavállalója, mellette Zsuga János MVM-vezérigazgató, Csanádi Imre jogi igazgató és Seszták kabinetfőnöke, Mihalovics Péter ült az igazgatótanácsban.

A beszerzési kiírásból végül azután lett botrány, hogy a KPMG számára rendkívül gyanús lett, hogy az MVM-csoport ekkora összeget költ el egy frissen alapított panamai hátterű szlovák cégnél.

Össze is állítottak egy anyagot arról, hogy ez miért necces, de az Index információi szerint az MVM vezetősége meg sem próbált gazdasági magyarázatot adni, inkább arra lettek kíváncsiak, hogy ki hívta fel erre a könyvvizsgáló figyelmét, és politikai támadást sejtettek a háttérben.

A cikk szerint a KPMG ekkor előállt azzal az ötlettel, hogy aláírják az éves beszámolót, ha az MVM felügyelőbizottsága vállalja, hogy a gyanús esetet egy olyan nemzetközi ügyvédi irodával vizsgáltatja ki, melynek van svájci, magyar, szlovák és panamai szaktudása is.

Az MVM igazgatósása így arra készült, hogy nem lesz baj, de az április 23-ai igazgatósági ülésen megjelent a KPMG felsővezetése, és állítólag a könyvvizsgáló egyik vezető kockázatelemzője mondta ki, hogy ezt így nem lehet aláírni. Állítólag az MVM vezetése még ekkor sem mérte fel, hogy mekkora baj van, és a hozzászólások inkább olyan irányba mentek el, hogy van-e egyáltalán jogi alapja annak, hogy a KPMG vezetői ilyen kérdéseket tegyenek fel.

Az Index talált érdekes kapcsolódást a révkomáromi cég kisebbségi, magyar tulajdonosa és az MVM akkori vezetése között is: a 15 százalékos tulajdonrésszel bíró Fürlinger Gyula ügyvezető egy 2017-ben létrehozott pátyi cégben, a Great System Kft.-ben, ami rövid idő alatt 2,8 milliárd forintos forgalmat és 2,7 milliárd forintos adó előtti nyereséget ért el, amiből 2,43 milliárd forintot ki is vettek osztalékként. Ennek a cégnek tulajdonosa a komarnoi Hiri István, aki az akkori MVM-vezér, Zsuga János tulajdonostársa egy másik cégben, a Rutin Építőipari Kft.-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.