Az amerikai bíróság szerint alkotmányellenes a női nemi szervek megcsonkítását tiltó törvény

külföld
2018 november 22., 19:49

Az Egyesült Államok Kongresszusa több mint két évtizede fogadta el azt a törvényt, ami megtiltja a nők nemi szervének rituális megcsonkítását. Most azonban a szövetségi bíróság Michiganben kimondta, hogy a tilalom alkotmányellenes, így az ilyen eseteknél nem hivatkozhatnak erre a szövetségi ügyészek.

Az ítélet egy olyan ügyben született, amiben két orvost és négy szülőt vádoltak azzal, hogy tavaly lányok rituális megcsonkításában vettek részt. Az érintett családok egy Nyugat-Indiából származó, síita szektához, a Dawoodi Bohrához tartoztak.

Bernard Friedman azzal érvelt, hogy a Kongresszusnak nem lett volna joga törvényt alkotni ebben a kérdésben, ezért ejtette a vádakat az orvosok, valamint négy további vádlott esetében. Szerinte ugyanis az ehhez hasonló gyakorlatok szabályozása nem szövetségi, hanem állami hatáskörbe tartozik. Ezért a csonkításos esetekben a szövetségi ügyészek nem emelhetnek vádat.

A nők körülmetélése ellen küzdő szervezetek csalódottak voltak az ítélet miatt, és azt követelik az ügyészségtől, hogy fellebbezzen az ítélet ellen. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.