Orbán János Dénes állami íróakadémiája úgy oszt díjat, hogy se a zsűritagok, se a díjazottak neve nem nyilvános

politika
2018 december 03., 12:57
photo_camera Orbán János Dénes, a Magyar Idők rovatvezetője és a KMTG vezetője Tusványoson az íróakadémia hallgatóival Fotó: botost/444.hu

Rövid közlemény jelent meg a minden más irodalmi szervezetnél sokkal több támogatásból, közpénzmilliárdokból működő állami íróakadémia honlapján, de többször végig kellett olvasnom, hogy fel tudjam dolgozni, ami benne van. Idézem az egészet:

„A 2017-ben meghirdetett regénypályázat kiértékelése

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (továbbiakban KMTG) 2017-ben kiírt regénypályázatára 2018. május 3-ig összesen 156 pályamű érkezett be. A KMTG által felkért társadalmi-szakmai zsűri elvégezte ezek értékelését. Közös nyilatkozatuk alapján egyik pályamű esetében sem támogatták a pályázati kiírásban meghirdetett díjakra való felterjesztést. A KMTG vezetősége ezért – élve a pályázati kiírásban deklarált jogával – úgy döntött, hogy a pályázatban meghirdetett díjakat nem osztja ki, ugyanakkor a zsűri értékelése alapján a három legmagasabb pontszámot elért pályaművet bruttó 700.000 Ft, illetve bruttó 500.000 Ft összegű különdíjakban részesíti. A különdíjban részesült pályaművek a következők: Füst (bruttó 700.000 Ft), Az utolsó mesemondó (bruttó 700.000 Ft), Változások vihara (bruttó 500.000 Ft). Az alkotókat a díjak átvételéről e-mailben értesítjük.”

Tehát:

  • A KMTG pályázatot ír ki könyvtárosoknak és magyartanároknak, hogy vegyenek részt a társadalmi zsűriben. Ezért a munkáért az irodalmi életben szokatlan módon becsületes tiszteletdíjat is kapnak, 500 ezer forintot.
  • De hogy ők, a zsűri tagjai kicsodák, azt kérdésre sem hajlandóak elárulni, „adatvédelmi okokból”.
  • Magán a regénypályázaton példátlanul magas, 5 millió forintos első, 2 milliós második és 1 milliós harmadik díjat ígérnek, és természetesen azt is, hogy megjelentetik a regényt. Érkezik 156 pályamű.
  • A zsűri ezeket elvileg elolvassa, és megállapítja, hogy egyik regény sem érdemes arra, hogy megjelentessék vagy díjazzák.
  • De azért kiosztanak három különdíjat, 700 és 500 ezer forint értékben. (Ami egyébként jóval magasabb, mint amit általában egy tehetséges pályakezdő író a szép szakmai sikereket elérő regényéért honoráriumként kap.)
  • Viszont a különdíjjal jutalmazott szerzők neveit sem hozzák nyilvánosságra.

Röviden: nem tudjuk, kik döntenek a közpénzről, nem tudjuk, kik kapják a közpénzt, és a többmilliós költségű pályázat eredményeként nem történik semmi.

(via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.